Hol virág? – Hóvirág!

A koronavírus elleni védekezéssel összefüggésben érvényben levő korlátozások jelentősen befolyásolják mindennapjainkat, szinte mindenkinek átrendeződött az életvitele, így többek között nem lehet részt venni szervezett programokon, csoportos túrákon. Mindettől függetlenül a természet továbbra is a „megszokott mindennapjait”, éli, a téli nyugalmi időszakot követően az állatok és a növények is fokozatosan felkészülnek a közeledő tavaszra, már a lombfakadás előtt megjelennek az első virágok.

Hóvirág

A szabályok betartása mellett lehetőségünk van egyéni kirándulásokra, a természet felfedezésére. Erre invitáljuk a természetkedvelőket, induljanak el felfedező útra, s a friss levegőn tett séta alkalmával járjanak nyitott szemmel.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából egy természetvédelmi akcióban való részvételre hívja Önöket. Munkatársaink folyamatosan dolgoznak a természeti értékek feltérképezésén, azonban ők sem lehetnek jelen mindenhol. A kikeleti hóvirág előfordulásáról rendelkezésre állnak adatok, ám ezek pontosításához, kiegészítéséhez kérjük szíves közreműködésüket. A „Hol virág? – Hóvirág!” applikáció alkalmazásával Önök is szerves részeseivé válhatnak a természetünk védelmének, és akár egy nyereményjátékban is részt vehetnek. A cél a tavalyi játékhoz részben hasonlóan a hóvirág előfordulási helyeinek, képviselt mennyiségének pontos felderítése annak érdekében, hogy amennyiben valamely terület túlzott terhelésnek van kitéve – például mint kedvelt szabadidős terület –, ott kollégáink szükség esetén meghozhassák a szükséges intézkedéseket, beavatkozásokat a növény védelme érdekében.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis L.) a hóvirágfélék 21 fajának Magyarországon egyedüli, természetes elterjedéssel bíró képviselője. A faj elterjedési területe Európa középső területeire összpontosul, a Pireneusoktól a Fekete-tenger keleti partjának vonaláig, délen pedig egészen a Balkánig.

Jellegzetességei: A közismert kora tavaszi növény könnyen felismerhető szinte mindig egyesével nyíló, bókoló fehér virágairól, melyek nem túl nagyok (hosszuk 14-25 mm), belső lepelleveleik rövidebbek a külsőknél, zöld pereműek és csúcsuk mélyen kicsípett. Termésérleléskor is biztonságosan felismerhető hozzávetőleg másfél centiméteres tojásdad (olajbogyóra emlékeztető) zöld, csüngő terméseiről és a jellegzetes keskeny egyszikű levelekről.

Előfordulása: A hóvirág üde és nedves erdőkben – például ligeterdőkben, gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben – él. Európai állománya a természetszerű erdei élőhelyek fogyásával, intenzív használatával párhuzamosan mára megfogyatkozott, ezért került fel az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének természetvédelmi szempontból fontos fajokat felsoroló V. függelékére és végső soron ennek köszönheti magyarországi védett státuszát is.

Hazai előfordulásai: Hazánkban még jelentős kiterjedéssel és népes populációkkal van jelen, találkozhatunk vele a legjobb természetességű erdőktől kezdve egészen a jellegtelen vagy tájidegen ültetvényekig szinte bárhol. Viszonylagos gyakorisága ellenére az erdők használata, az ökológiai viszonyok megváltozása, a talaj bolygatása gyakran a faj eltűnését eredményezi termőhelyéről, sőt korábban megfigyelhető volt a leglátogatottabb virágszedő helyeken ritkulása, elsatnyulása is.

Mint az Európai Unió számára fontos faj, védelme és populációinak felmérése, nyilvántartása a természetvédelmi regionális kezelő szervezetekként működő nemzeti park igazgatóságok feladata. Ebben az állományfelmérést célzó munkában számítunk az érdeklődő résztvevők segítségére.

Kérjük, a faj előfordulási adatainak gyűjtését természetes környezetben végezzék, kerteken, parkokon kívül, így elkerülhető, hogy az ültetett, hazánkban nem honos, közeli rokon fajok esetleges előfordulásai miatt téves adatokat kapjunk. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy nyereményjátékkal szeretné jutalmazni a szorgalmas adatgyűjtőket. Az applikáció használata során lehetőség van az e-mail cím illetve egy tetszőlegesen választott nickname megadására, melyekkel a játékosok sorsoláson vehetnek részt. A nyeremények: fotóalbum, valamint családi belépő az Abaligeti-barlangba és az Ős-Dráva Látogatóközpontba.

 

 

A játék menete:

1. Az applikáció telepítése ide kattintva.
2. Az alkalmazás telepítését követően a nyitó képernyő menüpontjai közül elsőként a „Szerver adatok”-ra szükséges kattintani. A felugró ablakban a „Szerver adatok letöltése” gombra kattintva az alkalmazás letölti a szükséges háttéradatokat. A megjelenő ablakokat jóváhagyva „Az adatok betöltése kész” üzenetet kapjuk. Sikeres letöltés után a nyitó képernyő második gombjának felirata „Hóvirág adatgyűjtő” szövegre változik.
3. Hóvirág észlelése esetén, a „Hóvirág adatgyűjtő” menüpont alatt tudja az adatokat rögzíteni. A helymeghatározás és az észlelés idejének rögzítése automatikusan történik, Önöknek csak a hóvirág számosságát kell megadni a lelőhelyen. Az adatok feltöltése során lehetőség van fénykép feltöltésére is a talált hóvirágokról.
4. Amennyiben részt szeretne venni az ajándéksorsoláson, a nickname és e-mail cím mezők kitöltésére is szükség van.
A mezők kitöltése után a pipa ikonnal tudja rögzíteni a lelőhelyet. A felvett adatok adatbázisba való feltöltéséhez a „Felvett adatok” gombra kell kattintani, majd, a jobb felső sarokban lévő nyilacskát megnyomva küldhetjük be az adatokat, így már az online felületen is láthatóvá válnak. A „Beállítások” menüpont alatt bekapcsolhatjuk  az „Automatikus szinkronizáció”-t  is, így a telefon automatikusan feltölti az adatokat, amint wifi-hálózathoz kapcsolódik.
A részletes adatvédelmi tájékoztatót kérjük, olvassa el a www.ddnp.hu/adatvedelem menüpont alatt. Tájékoztatjuk kedves játékosainkat, hogy az e-mail címeket kizárólag a játék időtartama alatt tároljuk, a sorsolást követően az adatok megsemmisítésre kerülnek. Az adatok feltöltésével Ön kijelenti, hogy az adatvédelmi tájékoztatóban szereplő adatokat megismerte, tartalmukkal egyetért és elfogadja a felhasználási feltételeket.
5. Az adatok a feltöltés után térképen is megtekinthetőek ide kattintva.
6. A játék időtartama: 2021. február 8. – 2021. április 17. A határidő lejártával az elérhetőségüket megadók közül kerül kisorsolásra a három nyeremény. A nyereményeket postai úton juttatjuk el a nyerteseknek.

Kövessék nyomon Önök is az adatok rögzítését a www.ddnp.hu weboldalon és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán!

A természetben töltött idő ajándék, mely testnek és léleknek egyaránt kikapcsolódás. Óvjuk együtt természeti értékeinket, vegyen részt Ön is a kezdeményezésben!

 

Letöltések