Ünnep

2022. december 21.

Az év vége az ünnepek mellett a visszatekintés időszaka is. Az idei év a Duna-Dráva Nemzeti Park számára is eseménydúsan telt. Cikkünkben az idei évben megvalósult feljesztéseket, beruházásokat és eredményeket összegezzük dióhéjban.

Pintér-kert Arborétum - tél

Lezárult „Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása, és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása” című pályázatunk, melynek keretében elkészült a Nagyharsányi Szoborpark új fogadóépülete és a Kikerics panorámasétány, kilátók, turistapihenők újultak meg működési területünkön. Befejeződtek a dunaszekcsői Telelő-Duna és a Felső-zátonyi mellékág élőhely-rekonstrukciós munkálatai. Folytatódott a horvát-magyar együttműködésben zajló Hidden Landscapes Interreg-projekt, melynek keretében a Pintér-kert Arborétumban valósulnak meg fejlesztések és lezajlik a Tettye Oktatási Központ épületének rekonstrukciója. Az utolsó megmaradt vad dunai szigetek megóvása érdekében igazgatóságunk aktív részvételével elindult az ausztriai Donau-Auen Nemzeti Park által koordinált LIFE WILDisland projekt. A mohácsi csata 500 éves évfordulójára készülve folytatódott a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található sírjelek felújítása, illetve a tömegsírok tudományos feltárása. A Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont Természetiskola minősített oktatóhely címet kapott, a program keretében 36-féle környezeti nevelési foglalkozáson vehetnek részt a diákok. Hét új termék kapta meg idén a Duna-Dráva Nemzeti Parki Termék Védjegyet, ezzel immár összesen 20 termelő 85 terméke rendelkezik védjeggyel. Két év kihagyás után újból megrendeztük partnereinkkel a Föld Napja rendezvényt Pécsett, a Tettyén. Igazgatóságunk számos helyi, regionális és országos eseményen kapott megjelenési lehetőséget, többek között a Magyar Nemzeti Parkok Hete Balatonfüreden megtartott nyitórendezvényén. A hagyományoknak megfelelően 2022-ben is programokkal, játékokkal, pályázatokkal hívtuk fel a nagyközönség figyelmét a természeti értékeinkre. Új, 13 részes kiadványsorozat készült el a védett területekről, valamint az ökoturisztikai kínálatról.

Az intenzív munkában gazdag év vége felé közeledve szeretnénk megköszönni a Duna-Dráva Nemzeti Parkban és más, igazgatóságunk működési területén található védett területeken tett látogatásukat, valamint nem utolsó sorban a hozzánk intézett kérdéseiket és visszajelzéseiket! Együttműködő partnereinknek megköszönjük támogatásukat, segítségüket, valamint a közös gondolkodást és cselekvést! A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság csapata békés karácsonyi ünnepeket és boldog, sikerekben, egészségben és eredményekben gazdag új esztendőt kíván Önöknek!