Békamentés Sikondán

Barna varangy

2022 Mentések

Itt frissítjük a mentések eredményeit - amennyire lehet naprakészen! Péntek estig összesen 533 békát segítettünk át az úton!

Út a tó mellett

A békamentésről, és annak helyi történetéről röviden

Baranya megyében az első szervezett mentés az 1990-es években Orfűn, a tó mellett történt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében. Ott ez azóta is folyik, több helyen viszont később indult csak hasonló tevékenység. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta végzi Sikondán a mentést az egyesülettel karöltve.

Út a tó mellett

Az idei mentés

Az újabb lehűlés újabb leállást is jelent. Véleményem szerint a vonulás végéhez ért, de az enyhe esték során még szemmel tartom a békák mozgását, és amennyiben szükség lesz még mentésre, itt jelezni fogom! A vonulás vége itt azt jelenti, hogy a békák a peterakó hely felé már nem mennek tömegesen! Ezzel viszont kezdetét veszi a visszafelé áramlás, - amit az utolsó estéken már tapasztaltunk is! Ez a folyamat sokkal jobban elhúzódik, de szerencsére ilyenkor a békákat már nem fogja úgy vissza a haladásban a hideg hőmérséklet és aszfalt, a nőstényeket a több ezer pete, és a néha rájuk csimpaszkodó egy- vagy több hím, így az úton néhány másodperces átkelésük során már nincsenek úgy kitéve az autók fenyegetésének. Persze menteni ilyenkor is lehet, de szervezett mentést az újabb peterakás idejére tervezünk legközelebb! Aki szeretett volna menteni, de ebben a rövid időben nem jutott ki, azoknak ajánlom a meleg napok utáni esti, enyhe, esős időjárásban, hogy az aszfalton melegedő békákat bármikor felvehetik, és kevésbé veszélyes helyre tehetik!