Az idei mentés

Az újabb lehűlés újabb leállást is jelent. Véleményem szerint a vonulás végéhez ért, de az enyhe esték során még szemmel tartom a békák mozgását, és amennyiben szükség lesz még mentésre, itt jelezni fogom! A vonulás vége itt azt jelenti, hogy a békák a peterakó hely felé már nem mennek tömegesen! Ezzel viszont kezdetét veszi a visszafelé áramlás, - amit az utolsó estéken már tapasztaltunk is! Ez a folyamat sokkal jobban elhúzódik, de szerencsére ilyenkor a békákat már nem fogja úgy vissza a haladásban a hideg hőmérséklet és aszfalt, a nőstényeket a több ezer pete, és a néha rájuk csimpaszkodó egy- vagy több hím, így az úton néhány másodperces átkelésük során már nincsenek úgy kitéve az autók fenyegetésének. Persze menteni ilyenkor is lehet, de szervezett mentést az újabb peterakás idejére tervezünk legközelebb! Aki szeretett volna menteni, de ebben a rövid időben nem jutott ki, azoknak ajánlom a meleg napok utáni esti, enyhe, esős időjárásban, hogy az aszfalton melegedő békákat bármikor felvehetik, és kevésbé veszélyes helyre tehetik!

Út a tó mellett

Az idei évben (2022) a tavalyihoz hasonló módon tervezzük a mentést! A korábbi években megszokott hálóból mentést nem folytatjuk. Sajnos a békák száma évről évre olyan drasztikusan lecsökkent, hogy a háló kihelyezésre és a javítására szánt időt szeretnénk inkább a mentésre fordítani. A korábbi években már zajlott így a tevékenység, és a tapasztalat azt mutatta, hogy így sem esett több áldozat, mint ami a háló kihelyezése mellett, annak hibáiból eredendően.

A hálós mentés időszaka, nagyon jó lehetőség volt arra, hogy kiismerjük e kétéltűek vonulási szokásait. Ezt felhasználva tudjuk, hogy a tömeges – már amennyire ezt még lehet így nevezni – vonulás milyen körülmények között várható.

A mentésekhez mostantól még nagyobb fegyelmezettségre, és szervezettségre lesz szükség! Egyrészt minél kevesebb ember van kint a helyszínen, annál nagyobb szakaszt kell ellenőriznie egy-egy embernek, így hosszabb idő alatt beljebb tudnak jutni az úton az állatok. Másrészt esetenként tovább kint kell maradni egy egy ellenőrzés alkalmával, mivel nem fogja vissza a későn érkező békákat a háló.

Helyszín
Sikondai horgásztavak
Szélességi kör
46.181333
Hosszúsági kör
18.213599
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben