Mészégető-források barlangja

Az Orfűi-tó nyugati partján, közel 10 m magas sziklafal tövében nyílik a Mecsek harmadik leghosszabb barlangrendszere, a változatos járatméretű, aktív patakos Mészégető-források-barlangja.

Mészégető-források barlangja

FIGYELEM! Jelenleg a barlanglátogatás kényelmét szolgáló infrastruktúra fejlesztés (öltöző építés) zajlik. Ezért a túrák átmenetileg szünetelnek. A túrák újbóli megindításáról itt adunk tájékoztatást.

A 330 m hosszan feltárt rendszer középső-triász sötétszürke mészkőben alakult ki. A könnyen járható, folyosókból és kisebb termekből álló forrásbarlang vízesésekkel és szifonokkal tagolt járatainak átlagos szélessége 1 m, magassága 1,5–3 m közötti. A falakat oldásos formák gazdagon díszítik, amelyek között a különböző méretű kőpengék, üstök, karrok és áramlási kagylók egyaránt megtalálhatók. Több helyen a szelektív oldódás eredményeképpen jól tanulmányozható a kőzet rétegzettsége. A barlang cseppkövekben viszonylag szegény, jelentősebb cseppkövesedés inkább csak a magasabban lévő, árvízmentes üregekben figyelhető meg. A falakat – és a cseppköveket – helyenként jellegzetes fekete bekéregződés borítja, ami nagyrészt mangán-oxidból áll. A szürke befoglaló kőzet és a fekete kéreg különleges hangulatot kölcsönöz a barlangnak. A hőmérséklet 11°C.

 

Túra a barlangban

Az alacsony bejárati szakaszon négykézláb haladunk, míg elérjük az első szifon előtti, 2 méter átmérőjű másfél méter magas termet. Ezután kezdődnek a kalandok: a szifonon átjutva helyenként iszapréteggel kell megküzdeni, szűkületeken préseljük át magunkat, vagy derékig érő vízben gyalogolunk! A nehézségeket feledteti a látvány, és az élmény. A túrán 200 méteres szakaszt teszünk meg. Oda és visszafelé ugyanazon az útvonalon haladunk, így a megtett távolság 400 méter.

 

Részvételi feltételek

A barlangtúrákon 14 év felettiek vehetnek részt.
14-18 év közöttiek esetében írásos szülői engedély szükséges.
A résztvevőket szakképzett túravezető kíséri.
Túrák indulhatnak: kedd, csütörtök, szombat délután.
A résztvevők létszáma: minimum 4, maximum 8 fő.
Előzetes bejelentkezés szükséges, min. 2 nappal a tervezett időpont előtt.

 

A 30Y zenekar a barlangban!

 

30Y: Barlangos

 

Információ: