Denevérmúzeum

A denevérek több ezer éve foglalkoztatják az emberek fantáziáját, de az eltérő kultúrák a világ különböző részein teljesen más módon viszonyulnak hozzájuk.

Denevérmúzeum

A keleti világrészben pozitív szerepet tölt be a denevér, gyakran jelenik meg festményeken, faragványokon, mint szerencsét hozó, misztikus lény. Ezzel szemben Európában és a keresztény kultúrkörben mindig is a rossz és a gonosz megtestesítője volt, így nem meglepő, hogy a sok babona és tévhit még napjainkban is rányomja bélyegét az emberek denevérekhez való viszonyára.

A sarkvidékek kivételével mindenütt élnek denevérek. Mintegy 1000 fajuk ismert, ebből Európában 38 fordul elő rendszeresen. Hazánkban 28 faj él, melyek mindegyike – közöttük 8 faj fokozottan is – védett.

Az abaligeti Denevérmúzeumot 2004-ben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hozta létre. A Green Baranja INTERREG pályázat segítségével 2019-ben teljes megújuláson esett át a múzeum épülete, és benne a denevérek életét bemutató kiállítás. A látogatók egy kalandos séta közben – háztetők fölött, udvarban, műhelyben járva – gyűjthetnek sok esetben meghökkentő ismereteket a denevérekről. Látványos, interaktív, gondolkodásra késztető installációk mutatják be többek között az ember és a denevér testfelépítése közötti hasonlóságot, a repülő emlősök táplálkozását és élőhelyeit, a világon elforduló denevérfajok jellemzőit. Nem kevésbé titokzatos a denevérek tájékozódása, erről is sok „titkot” árul el a múzeum.

Bízunk abban, hogy a múzeum ismeretanyagának áttanulmányozása segít a tévhitek, és a denevérekkel szemben esetlegesen meglévő ellenszenv legyőzésében.

A Denevérmúzeum megtekintése 25-30 percet vesz igénybe. Az utolsó barlangi túravezetést követően már nincs lehetőség a Denevérmúzeumot megtekinteni. Kérjük, az utolsó túravezetésre kombinált jeggyel érkezők szíveskedjenek a Denevérmúzeumot a barlangi túra előtt megtekinteni.

 

Információ:

 

Nyitvatartás

március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Árak
  • Felnőtt: 1000 Ft/fő
  • Gyermek, diák, nyugdíjas, pedagógus: 800 Ft/fő
  • 3 éves kor alatt ingyenes
  • Kombinált jegy (barlang+Denevérmúzeum):
    felnőtt: 3500 Ft/fő; gyermek (6 éves korig): 1000 Ft/fő; diák, nyugdíjas, pedagógus: 2800 Ft/fő
  • NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak

Hungary Card elfogadóhely

OTP SZÉP Kártya elfogadóhely
Bankkártyás fizetési lehetőség


A Denevérmúzeumba a belépőjegyek a barlang pénztárában válthatók meg.

 

Hungary Card Elfogadóhely OTP SZÉP kártya elfogadóhely NOE kártya elfogadóhely

 

Helyszín
Denevérmúzeum
Cím
7678 Abaliget
Szélességi kör
46.136724
Hosszúsági kör
18.115779
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben