Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága.

Abaligeti-barlang

A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. Ilyen például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható, melyek óránként indulnak. Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával kezdődik.

Figyelem! Az utolsó túravezetést követően már nincs lehetőség a Denevérmúzeumot megtekinteni. Kérjük, az utolsó túravezetésre kombinált jeggyel érkezők szíveskedjenek a Denevérmúzeumot a barlangi túra előtt megtekinteni. A Denevérmúzeum megtekintése 25-30 percet vesz igénybe.

 

Nyitvatartás

Nyitvatartás

március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Árak
  • felnőtt: 1500 Ft/fő
  • diák, gyerek, nyugdíjas: 1200 Ft/fő
  • kombinált jegy (barlang+Denevérmúzeum): felnőtt: 2100 Ft/fő; diák, gyerek, nyugdíjas: 1600 Ft/fő
  • 3 éves kor alatt ingyenes
  • NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak
  • 15 fős csoportonként 1 fő (kísérő) számára a belépés ingyenes

Hungary Card elfogadóhely
OTP SZÉP Kártya elfogadóhely
Bankkártyás fizetési lehetőség
 

Csoportoknak a torlódások elkerülése érdekében előzetes bejelentkezés szükséges!

Telefon
72/498-766
Helyszín
Abaligeti-barlang
Cím
7678 Abaliget
Szélességi kör
46.136679
Hosszúsági kör
18.116235
Facebook oldal
Facebook oldal
Flickr oldal
Flickr oldal
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Galéria

Abaligeti-barlang

Ajánlataink a közelben