Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, valamint a három, nehezen járható mellékága.

Abaligeti-barlang

A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

A barlang kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják. Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz gyakran kapcsolódnak legendák, hiedelmek, melyeket a túrán a vezető elmesél. Ilyen például a magasban található „Lebegő-kő”, amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta.

A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható, melyek óránként indulnak. Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával kezdődik.

Figyelem! Az utolsó túravezetést követően már nincs lehetőség a Denevérmúzeumot megtekinteni. Kérjük, az utolsó túravezetésre kombinált jeggyel érkezők szíveskedjenek a Denevérmúzeumot a barlangi túra előtt megtekinteni. A Denevérmúzeum megtekintése 25-30 percet vesz igénybe.

Hasznos: A barlang látogatása 6 éves kor alatt nem ajánlott. Egyéni vendégek számára előzetes jegyváltás, online foglalás nem lehetséges. A barlangpénztárban a soron következő túrára tudják megváltani a belépőjegyet! Maximális létszám: 80 fő/csoport.  A barlang fizikai adottságai miatt kerekesszékkel nem látogatható. Szíves megértésüket köszönjük!

 

Információ:

 

Nyitvatartás

Nyitvatartás

március 15-október 15.: naponta 9.00-18.00
október 16-március 14.: naponta 10.00-15.00

Árak
  • Felnőtt: 2800 Ft/fő
  • Diák, gyermek, nyugdíjas, pedagógus: 2300 Ft/fő
  • 6 éves korig 1000 Ft/fő
  • kombinált jegy (barlang+Denevérmúzeum):
    felnőtt: 3500 Ft/fő; gyermek (6 éves korig): 1000 Ft/fő; diák, nyugdíjas, pedagógus: 2800 Ft/fő
  • NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak
  • 15 fős csoportonként 1 fő (kísérő) számára a belépés ingyenes
  • Magyar Kormánytisztviselői Kar tagsága és családtagjai, valamint a MKK saját alkalmazottai és családtagjai részére 20% kedvezmény (munkáltatói igazolással)

Hungary Card elfogadóhely
OTP SZÉP Kártya elfogadóhely

Bankkártyás fizetési lehetőség

Csoportoknak a torlódások elkerülése érdekében előzetes bejelentkezés szükséges!


Hungary Card Elfogadóhely OTP SZÉP kártya elfogadóhely NOE kártya elfogadóhely

Helyszín
Abaligeti-barlang
Cím
7678 Abaliget
Szélességi kör
46.136679
Hosszúsági kör
18.116235
Facebook oldal
Facebook oldal
Flickr oldal
Flickr oldal
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Galéria

Abaligeti-barlang

Ajánlataink a közelben