Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

A 2009-ben kihirdetett Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet a Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt területen helyezkedik el 10 315 ha kiterjedésben.

Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

Magába foglal több korábban létrehozott természetvédelmi területet, így a Jakab-hegy Természetvédelmi Terület, Melegmányi-völgy, Pintér-kert, Abaligeti-barlang felszíne területét, valamint a Kőszegi-forrás erdőrezervátumot. Helyi jelentőségű védett természeti területek közül a legjelentősebb a Pécsi Parkerdő, amely szintén az új tájvédelmi körzet része lett. A geológiai értékek közül ki kell emelni a tájvédelmi körzet délnyugati részén elhelyezkedő Jakab-hegyet és környékét, amelyet zömében alsó triász és perm üledékes kőzetek, homokkő, aleurolit és konglomerátumok építenek fel. A meredek, déli lejtők látványos morfológiai elemei a kipreparálódott konglomerátum tornyok, a Babás szerkövek, illetve a Zsongorkő természetes kilátópontja. Az észak felé lejtő területen található a Nyugat-Mecseki karszt, amelyet zömében jól karsztosodó középső-triász mészkőből épül fel és jelentős felszíneken jégkorszaki lösszel borított. A felszíni karsztjelenségekben (töbrök, víznyelők, források) gazdag terület látványossága a Melegmányi és a Nagy-mély-völgyben található mésztufa lépcsősor is. A területen található több mint kétszáz barlang közül 5 fokozottan védett, a leghosszabb és egyben legismertebb a turisták számára is kiépített, mintegy 1,5 km hosszú Abaligeti-barlang.


Növényvilág

A terület flórája szubmediterrán hatás nyomait viseli magán, erre utalnak azok az elterjedt védett növényfajok is, mint például a piritógyökér vagy a szúrós csodabogyó is. A meredek, száraz, déli oldalakon virágos kőrises-molyhos tölgyes bokorerdők, a tetőkön zömében illír gyertyános tölgyesek, míg az északi oldalakon és a hűvös völgyekben bükkösök a jellegzetes erdőtípusuk. A déli oldalakon kisebb sziklagyepfoltok, az északi hegylábnál nedves kaszálók fokozzák az élőhelyek változatosságát. Növénytani értékek közül - a teljesség igénye nélkül - kiemelhetünk több hazai orchideafajt (majomkosbor, szarvasbangó, méhbangó, Janka-sallangvirág), a pécsi zergevirágot vagy a havasi tisztesfüvet is.


Állatvilág

Az állatvilág is számos védett fajjal képviselteti magát. Ízeltlábúak közül meg kell említeni a gyepterületekre jellemző magyar tarszát, a karsztvidék völgyeiben előforduló mecseki őszitegzest és a balkáni hegyiszitakötőt. A madárvilágra alapvetően a lomberdei fajok a jellemzőek, ritka és értékes képviselője a hegyi billegető és a kis légykapó, de a hegylábi kaszálókon előfordulhat a fokozottan védett haris is. Emlősfajok közül - köszönhetően a számos barlangnak, üregnek - kiemelkedően sok denevérfajjal találkozhatunk (például csonkafülű denevér, kis- és nagy patkósdenevér). A denevérek életét Abaligeten egy tematikus kiállítás is bemutatja (Denevérmúzeum). A védetté nyilvánítás célja a területen jelenleg is megtalálható védett és ritka fajok és társulások megőrzésén túl az is, hogy a Tájvédelmi Körzetben folyó gazdálkodás is természetkímélő irányba mozduljon el. Ennek érdekében szorgalmazzuk a vágásos erdőgazdálkodás felváltását az állandó erdőborítást biztosító módszerekkel és a barlangok megóvását is. Mivel a tájvédelmi körzet egy nagyvárossal határos és igen nagy igény van a szabadban való tevékenységek iránt is, törekszünk a terület értékeinek természetkímélő bemutatására elsősorban a bakancsos turizmus támogatásával és tanösvények létesítésével. A bemutatásnál nemcsak a természeti, de a kultúrtörténeti értékek is nagy hangsúlyt kapnak, mint például a jakabhegyi Pálos kolostor romjainak helyreállítása.

Helyszín
Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.118726
Hosszúsági kör
18.157150
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben

Bemutatóhelyek

Abaligeti-barlang
Denevérmúzeum
Mészégető-források barlangja
Pintér-kert Arborétum
Tettyei Mésztufa-barlang

Igényelhető foglalkozások

ABC-séta a Pintér-kertben
Cseppkövek, denevérek, erdők világa
Játékos természetismereti foglalkozások a Tettye Oktatási Központban óvodás csoportoknak
Mecseki felfedezések
Mecseki állatvilág
Vizek világa

Szállások

Denevér Vendégház

Tanösvények

Denevér E-tanösvény
Kövirózsa E-tanösvény
Pro Silva E-tanösvény - Kismély-völgy

Túralehetőségek

A Jubileumi kereszttől a Pálos kolostor romjaihoz - túra a Jakab-hegyre
Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig – barangolás az abaligeti karszton
Túra a Melegmányi-völgyben

Pályázatok

Hidden landscapes

Békamentés Sikondán

A békamentésről, és annak helyi történetéről röviden
Ajánlások önkéntes békamentőknek
Az idei mentés
Fajok
Kapcsolat

Programok

2024. június 7.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. június 19.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. július 5.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. július 17.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. augusztus 2.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. augusztus 14.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. szeptember 3.
DDNP Klub: Az év fája 2024-ben – a közönséges bükk
2024. szeptember 6.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. október 1.
DDNP Klub: A repülőmodellezéstől a drónokig, avagy hogyan érzékeljünk többet a magasból?
2024. október 4.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. november 5.
DDNP Klub: 50 éves a Magyar Madártani Egyesület
2024. november 8.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. december 3.
DDNP Klub: Ember hajtotta eszközök használata a természetvédelmi adatgyűjtésben
2024. december 6.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban

Tettye Oktatási Központ

Tettye Oktatási Központ