Ajánlások önkéntes békamentőknek

Ha valaki részt szeretne venni a mentésben, ahhoz a következő kéréseink, ajánlásaink vannak.

Út a tó mellett

A mentés adatait évek óta figyelemmel kísérjük, ezért minden egyes átsegített béka adatára szükségünk van! Az ivart nem tartjuk számon, viszont a faj szerint mentett békák számát, és az időpontot minden esetben kérjük jelezni!

Egy vödörbe több fajt nem szabad tenni! Az egyes fajok testnedvei a másik fajra nézve végzetesek lehetnek, mivel a bőrlégzést gátolhatják! Hideg időben ez különösen veszélyes! Ezért is javasolt a vödörbe úgy beletenni a békákat, hogy azt megelőzően vizet merítünk bele! Most már tudjuk, hogy a békák fogyatkozásának okai között van egy gombás betegség is. Emiatt különösen fontos, hogy egy fajból se tegyünk túl sok békát egy helyre, legyen víz az edényben, és minél gyakrabban vigyük át a vödrö(ke)t a tó mellé kipakolni!

Ugyanígy egyes békák (különösen a barna varangy) testnedvei az ember szemébe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak! Ha a kezünk „olyan” lesz, abból nem lehet semmi baj, fontos azonban, hogy szemünkbe ne nyúljunk! Ha kisgyerek kezébe adjuk a békát, különösen figyeljünk erre!

Amikor a békákat a tóhoz visszük, néha akár ötvennél is több állat kerülhet egy helyre. Ilyenkor fontos, hogy ne hagyjuk őket egy kupacban, mert a petével teli nőstényeket a hímek megrohamozzák, és volt már rá példa, hogy meg is fojtották! Legjobb egyesével vízbe helyezni őket, a nőstényeket esetleg néhány méterrel távolabb is, hogy legyen egy lélegzetnyi idejük „odébb állni”.

A vonulás legaktívabb időszaka az enyhe, esős este-éjszaka. Hideg időszakban a békák visszaássák magukat az avarba, az avar alá, és akár több napig újból szinte mozdulatlanul várnak.

A mentés vége felé közeledve a korán levonult békák már elindulnak visszafelé, az erdőbe, hogy táplálék után nézzenek. Őket csak helyezzük vissza az út erdő felőli oldalára, és ne számoljuk hozzá a mentett békákhoz!

Végül: kötelező felszerelés a KRESZ alapján a fényvisszaverő mellény, a munkát megkönnyíti, ha van nálunk vödör, javasolt gumicsizma és este zseblámpa – leginkább fejlámpa. A békákat zacskóba ne gyűjtsük, mert az a bőrlégzést akadályozhatja!

Helyszín
Sikondai horgásztavak
Szélességi kör
46.181333
Hosszúsági kör
18.213599
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben