Tettyei Mésztufa-barlang

A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak.

Tettyei Mésztufa-barlang

A Tettyei Mésztufa-barlangban 1906-ban nyílt meg az akkor „Pokol kapujaként” emlegetett turistalátványosság, akkor mint egy sárkánybarlang, a látogatók ijesztgetését, megtréfálását szolgálta. Ezt a látványosságot a 1920-as években felszámolták, és a barlang nyílásait lezárták. Évtizedekig feledésbe merült a barlang, majd 2008 tavaszán újból megnyílt a nagyközönség előtt, immár nem az ijesztgetést, hanem az ismeretterjesztést szem előtt tartva. A barlangban akkor létrehozott kiállítás a megnyitás után eltelt évtized alatt részben elavult, illetve tönkrement, ezért 2018-ban egy új kiállítás épült, amely a mai kor elvárásainak megfelelve áttekinthető, egyedülálló élményeket adva, hanghatásokkal, filmbejátszásokkal vonzza a látogatókat.

A megújult kiállítás gerincét a múltból a jelen felé haladó „időutazás” adja. Az első részt főként a természettudományos megközelítés jellemzi, amely látványos animációkkal, grafikákkal, installációkkal mutatja be az alsó-triásztól napjainkig terjedő időszakot. Ezáltal a látogatók megismerik a barlang és közvetlen környezete keletkezéséhez vezető folyamatokat, illetve a barlang természeti adottságait, betekintést nyernek a mésztufa keletkezésének folyamatába.

A kiállítás második felének középpontjában a történelmi és kultúrtörténeti vonatkozások állnak. A látogatók megtudhatják, hogy milyen fontos szerepe volt és van a víznek, amely létrehozta a barlangot, ellátta a várost ivóvízzel, meghajtotta a Tettye-völgybe települt malmok kerekeit. Az időutazás végén levetített filmmel a közelmúltba, majd a jelenbe érünk. Felvázoljuk a lehetséges jövőt, melynek fontos eleme a környezettudatosság, illetve az épített környezetünkkel kapcsolatos felelős magatartás.

A misztikus, föld alatti üregrendszer minden egész órában induló, 45 perces élményszerű vezetés keretében látogatható. A barlangban a hőmérséklet télen-nyáron egyaránt 14°C, kérjük az öltözék megválasztásakor ezt figyelembe venni!


 

 

Esküvő a barlangban

Izgalmas helyszínt ajánlunk a Nagy Napot tervező párok figyelmébe! A Tettyei Mésztufa-barlang fantasztikus, titokzatos világában lehetőséget biztosítunk esküvők tartására. A ceremónia helyszíne a Sárkány-terem. A barlang bérlete tartalmazza a kiszolgáló egységek igénybevételét, valamint a projektor és a médialejátszó használatát háttérképek/háttérzene szolgáltatását. Előzetes bejelentkezés, szervezés, információ: 30/525-4351

Nyitvatartás

TAVASZ (március 16 - május 31.) keddtől vasárnapig 10.00-18.00
NYÁR (június 1 - augusztus 31.) keddtől vasárnapig 10.00-19.00
ŐSZ (szeptember 1 - október 31.) keddtől vasárnapig 10.00-18.00
TÉL (november 1 - március 15.) zárva

Árak

- felnőtt: 1400 Ft/fő
- 3-14 éves korig: 900 Ft/fő
- diák, nyugdíjas: 1100 Ft/fő
- 3 éves kor alatt ingyenes
- NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak

 
„Pécs Nyitva” kedvezmény a  Pintér-kert Arborétum és a Tettyei Mésztufa-barlang látogatásához kapcsolódóan: a két bemutatóhely kombinált jeggyel, kedvezményes áron látogatható.   
- „Pécs Nyitva” kombinált felnőtt belépő: 1600 Ft/fő
- „Pécs Nyitva” kombinált diák belépő: 1300 Ft/fő (14 éves kortól)
- „Pécs Nyitva” kombinált nyugdíjas belépő: 1300 Ft/fő (nyugdíjas igazolvánnyal)
- „Pécs Nyitva” kombinált gyermek belépő: 1100 Ft/fő (6-14 éves korig)
 
Hungary Card - 20% kedvezmény
OTP Szép Kártya elfogadóhely
Bankkártyás fizetési lehetőség

Telefon
72/211-830
E-mail
info@barlangpecs.hu
Helyszín
Tettyei Mésztufa-barlang
Cím
Pécs, Tettye utca 48.
Szélességi kör
46.085467
Hosszúsági kör
18.234750
Facebook oldal
Facebook oldal
Youtube oldal
Youtube oldal
Flickr oldal
Flickr oldal
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Google Cégem
Google Cégem
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben