Különleges madárritkaság Gemencen

2021. április 30.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei gemenci terepbejárás során egy különleges tollazatú madarat vettek észre a Rezéti-Dunában úszkáló tőkésrécék között. Az egyedisége miatt könnyen azonosítható madár egy mandarinréce hibridje volt, valamilyen másik récefajjal történt kereszteződésének eredménye.

Mandarinréce

A mandarinréce őshazája Kelet-Ázsiában van, de napjainkban - elsősorban fogságból szökött példányok - előfordulhatnak Európa vizeiben is. Rendkívül díszes tollazatú és szép formájú díszréce. Már a XVIII. században szállítottak Európába példányokat, elsősorban főúri parkok tavaira. Mivel tartása könnyű és fogságban is könnyen szaporodik, ezért általánosan elterjedt állatkertekben, magántenyésztőknél. Ez a példány is feltehetőleg egy közeli tenyészetből szökhetett ki.

A nászidőben a hím dísztollait felborzolja, így még mutatósabbá válik. Különlegessége, hogy tojásait odúba rakja, a természetben akár 10-15 méter magasan is, hogy elkerüljék a ragadozókat. A hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és utódaikat is párban nevelik, ezért Kínában a házastársi hűség és boldogság szimbólumállata. 

(Szöveg: Varga Zsolt, fotó: Felső Barnabás)