A ragadozó énekesmadár

2021. január 7.

Most akkor hogy is van ez, ragadozó vagy énekesmadár? Mindkettő. Hiszen a nagy őrgébicsre mindegyik jelző igaz.

Nagy őrgébics

A hazánkban téli vendégként feltűnő madár ugyanis rendszertanilag az énekesmadarak közé tartozik, életmódját tekintve azonban vérbeli ragadozó. Már a tudományos neve is beszédes, Lanius excubitor. A lanius, szó szerinti fordításban hentest, mészárost, míg az excubitor őrszemet jelent.

A nagy őrgébics novemberben tűnik fel a nyílt területeken, ahol legtöbbször fák tetején, bokrok csúcsán, elektromos légvezetékeken ücsörög. Azon madarak közé tartozik, amik télen is saját területet, úgynevezett táplálkozó revírt tartanak. Ennek a területnek a jellemző, kimagasló pontjain őrködik, figyel, vadászik. Méghozzá apró rágcsálókra, és kistermetű madarakra. Az agrárterületeken jellemző tápláléka a mezei pocok. Sikeres vadászat esetén a zsákmányt nem helyben fogyasztja el, hanem alkalmas cserjefajok – mint a kökény és a galagonya – töviseire szúrja fel.

Mivel nem rendelkezik a ragadozómadarak erős lábaival, hosszú karmaival, szüksége van segítségre, hogy zsákmányát megfelelően rögzítse, mikor elfogyasztja. Egy-egy bokrot, amin erős, hosszú töviseket talál, többször is használ a tél folyamán, ahol egyfajta éléskamra is kialakul az itt töltött hónapok alatt.

A nagy őrgébics (Lanius excubitor) Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Szöveg és fotó: Völgyi Sándor