Réti fülesbagoly mentése

2023. május 2.

Lakossági bejelentés érkezett Igazgatóságunkhoz, miszerint egy baranyai településen sérült bagoly került kézre. Kollégánk a helyszínre érkezve meglepődve tapasztalta, hogy a sérült madár egy réti fülesbagoly.

Réti fülesbagoly mentése

A réti fülesbagoly hazánkban szórványos, ritka fészkelőnek számít, ráadásul költése jobbára az alföldi területekre jellemző. Baranyában eddig csak áttelelő példányok kerültek szem elé, költéséről nincs adat a térségből. Április végén, május elején a költőpárok jellemzően már a revírben tartózkodnak, ezért is volt meglepő a faj jelenléte. Ennek a madárnak a megkerülése persze még nem jelent semmit, minden esetre érdekes adatnak számít az évnek ebben a szakában.

A kézre került baglyot a megtaláló egy közút mellett, a földön ülve találta. Jobb szárnyát lógatta, vélhetően egy autó sodorta el. Kollégánk a Szigetvári Madármentő Állomásra szállította, ahol az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy csontja nem törött, ficamot szenvedett a szárnya. Jó esélye van a gyógyulásra, majd a természetbe való visszatérésre.

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

(Szöveg és kép: Völgyi Sándor)