Fehér gólyákat gyűrűztek Baja környékén

2022. július 9.

Idén június 20-án zajlott a fehér gólyák nyilvános gyűrűzése Baja környékén. A fehér gólya fiókák jelölése ezúttal is nyilvánosan zajlott. A meleg időjárás ellenére az előre meghirdetett helyszíneken és időpontokban csaknem 300 fő (többségük óvodások, iskolások) kísérhette figyelemmel a kis gólyák jelölését.

Fehér gólyák

Több helyszínen közvetlen közelről volt lehetőség a madarak megfigyelésére, a fiókák megsimogatására. Az eseményről a Bajai Televízió, a Bajai Rádió és a Bácskai Napló is beszámolt.

Az eseményen 8 településen, összesen 16 fészeknél 44 fióka kapott egyedi azonosításra alkalmas gyűrűt. A fiókák méretében nagy szórás mutatkozott: a legkisebb és a legnagyobb fiókák kora között kb. 4 hét volt a különbség. A meghirdetett helyszíneken kívül több olyan fészek volt, ahol csupán néhány hetesek, vagy naposak voltak a kicsik, ezeken a helyeken nem történt gyűrűzés.

Az idei évben fészkenként 2-3 fióka volt a jellemző, mindössze két fészekben volt 4 fióka. A korábbi évhez képest jóval szerényebb, míg általánosságban közepesnek mondható az idei fiókaátlag (2,75 fióka/fészek). A fiókák a kirepülést követően, várhatóan augusztus közepén hagyják el az országot, és kezdik meg vonulásukat az afrikai telelőterületekre.
 

A fióka-számok alakulása Baja térségében:

1 fiókás fészek: 1 db
2 fiókás fészek: 4 db
3 fiókás fészek: 9 db
4 fiókás fészek: 2 db
 

A nap során négy öreg madarat is sikerült beazonosítani a korábbi gyűrűzések eredményeképpen:

1. Jelenleg költ: Hercegszántó
Gyűrűzve: Dávod
Gyűrűzés éve: 2016
Korábbi leolvasás: 1x Dávod, 2x Hercegszántó

2. Jelenleg költ: Hercegszántó
Gyűrűzve: Szeremle
Gyűrűzés éve: 2011
Korábbi leolvasás: 8x Hercegszántó

3. Jelenleg költ: Szeremle
Gyűrűzve: Érsekcsanád
Gyűrűzés éve: 2018
Korábbi leolvasás: 2x Szeremle, 1x Csátalja

4. Jelenleg költ: Érsekcsanád
Gyűrűzve: Hercegszántó
Gyűrűzés éve: 2015
Korábbi leolvasás: 1x Izrael, 6x Érsekcsanád

Az esemény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 7. sz. Helyi Csoportjának (MME 7.HCS) szervezésében, a Nemzeti Közművek Hálózat támogatásával valósulhatott meg.

(Szöveg és fotó /Az egyik 4 fiókás fészekalj a gyűrűzés előtt/: Mórocz Attila)