Láprétek őszi szépsége: a kornistárnics

2023. szeptember 12.

Láprétek, hegyi rétek, szőrfű gyepek, mocsárrétek ritka őszi váraga a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe). A virág 20–60 cm magas, egyszerű vagy elágazó szárú évelő növény. Hosszú életű, sok éven át virágzik, virágzata kevés virágú, az összenőtt sziromlevelek 4-5 cm nagyok, feltűnő kék színűek. Magszórása augusztus végére, szeptemberre esik, a magok a tavaszi fagyok után csiráznak.

Virágzó kornistárnics

A kornistárnics élőhely-specialista, nagyon érzékeny a környezeti változásokra, ezért Nyugat-Európa nedves gyepeinek védelmében, mint „zászlóshajó faj" került kiválasztásra. Az úgynevezett zászlóshajó fajokat azért jelölik, hogy egy meghatározott élőhely biológiai sokféleségének megőrzését támogassák.

Nálunk élőhelyén történő megőrzésével számos más faj védelme is biztosítható. Maga a növény tápnövényként szolgál a ritka szürkés hangyaboglárkának, a lepke petéit a virágbimbójába rakja. Ahol ősszel virágzik a kornistárnics, nagy eséllyel megtalálja életfeltételeit a buglyos szegfű, a vérfű hangyaboglárka, vagy akár a nagy tűzlepke is.

A kornistárnics az intenzív legeltetést és kaszálást nehezen viseli, ezért populációi visszaszorulóban vannak. A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet felhagyott láprétjein azonban még több helyen találkozhatunk kisebb virágzó állományaival.

A kornistárnics 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

(Kép és szöveg: Kováts László)