Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény Gödöllőn: díszvendég a Duna-Dráva Nemzeti Park!

2021. szeptember 7.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 programsorozat keretében szeptember 13-19. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket országszerte. Az eseménysorozat nyitóhétvégéjének szeptember 10-12. között a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, kapcsolódva a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztivál rendezvényéhez.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság logója

A Gödöllői Királyi Kastélyban mutatkoznak be a Magyar Nemzeti Parkok: a „zöldforgatagban” átfogó képet kapnak látogatóink hazánk természeti, ökoturisztikai, kulturális kínálatáról, bekapcsolódhatnak a hagyományőrző kézművesek munkájába, nem utolsó sorban garantált ajándékokat, értékes ajándékcsomagokat nyerhetnek a kicsiknek és nagyoknak is szórakozást ígérő természetismereti játékokon. A látogatók a rendezvényen megkóstolhatják a különleges Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékeket is. Erről érdemes tudni, hogy e védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik. A rendezvényre az ország minden tájáról érkeznek termelők, hogy különleges termékeiket kóstoltassák, bemutassák, vásárlásra kínálják.

A rendezvényen az idén 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság díszvendégként jelenik meg. Az információs sátorban természetismereti programok várják a nagyközönséget, a látogatók megismerhetnek tradicionális halászati eszközöket és az ormánsági hagyományos gazdálkodáshoz kapcsolódó tárgyakat, bemutatkoznak a nemzeti park igazgatóság védjegyes termelői, valamint mini természetfotótárlat lesz megtekinthető. A közönség megismerheti az igazgatóság programkínálatát és nem utolsó sorban a Magyar Nemzeti Parkok Hetére meghirdetett túrákat, programokat. Ezekről az alábbiakban adunk összefoglalót.

Szeptember 14.: Kalandozások a Havi-hegyen
A Havi-hegy élővilágának ismert és kevésbé ismert tagjaival lehet találkozni a programon. Szó lesz a hegyek kialakulásának folyamatáról és a Havi-hegyet alkotó kőzetek tulajdonságairól. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! Tel.: 70/374-0295. Helyszín, időpont: Tettye tér buszmegálló, 10.00 óra, a program időtartama: 60 perc, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 15-19, naponta: A Szársomlyó meghódítása
A Villányi-hegység legmagasabbra emelkedő csúcsa a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfaj él, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A fokozottan védett terület meglátogatására szakvezetővel nyílik lehetőség. Helyszín: Nagyharsányi Szoborpark, időpont 10.00 óra. A program időtartama 3 óra, a részvételi díj felnőtteknek 1200 Ft/fő, 18 év alattiaknak és nyugdíjasoknak 800 Ft/fő.

Szeptember 18.: Kerékpárral és kenuval az őszi Bédán
Kirándulásunkat kerékpározással indítjuk, az őszi bédai erdőn keresztül tekerve jutunk el a kenuzás helyszínéig. Külső-Bédán evezőket ragadva, kenukkal fedezzük fel az őszi táj élővilágát.
A program résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges! Tel.: 30/846-6020. A Fehér Gólya Múzeumban lehetőség van kerékpár kölcsönzésére. Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 9.00 óra. A program időtartama: 4 óra. Ingyenes program.

Szeptember 18.: Zeneszó az arborétumban
A közel egy évszázaddal ezelőtt alapított Pintér-kert Arborétum Pécs kedvelt kirándulóhelye. Árnyat adó fái, különleges növényei a turisták mellett sok helyi lakost is vonzanak. Itt adnak minikoncerteket az idén 25 éves jubileumát ünneplő PTE Művészeti Kar hallgatói. A kamarakoncertek helyszíne a felső tó melletti színpad, valamint a kerti pavilon lesz. Helyszín: Pécs, Pintér-kert Arborétum, időpont 15.00. Esőnap: szeptember 19., 15.00. Az arborétumba a normál belépődíj érvényes (400 Ft/fő), a programon felár nélkül lehet részt venni.