Befejeződött a Jakab-hegyi „Új templom” turistapihenő felújítása

2021. június 11.

A Jakab-hegyen a 13-16. században, majd rövid ideig a 20. században éltek és munkálkodtak pálos szerzetesek. A hegyen korai kolostoruk romjai, valamint a későbbi visszatelepülés korában létesült, befejezetlen újabb kolostor és kápolna kezdeménye maradt fenn, mely utóbbi a zarándokokat, turistákat szolgálva „Új templom” pihenő és kilátó néven ismert.

Az Új templom

A Jakab-hegyi Új templom turistapihenő és kilátó felújítását a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program mintegy 29,3 millió forintnyi forrásának felhasználásával, a Dél-Dunántúl NATURA 2000 bemutatási funkcióinak modernizálását célzó projekt részeként végeztette el. A munkálatok a megromlott állapotban levő épület szinte teljes szerkezetét érintették, tetőcserét, toronyjavítást, falazatok külső helyreállítását jelentették. A műszaki felújításon, küllemi megújuláson kívül a fejlesztés funkcióbővítést is magával hozott: a pihenőépület tetőtéri szintjében hangulatos bivakszállást alakítottak ki, az épület „kerengő” részén az egykori falak szimbolikus visszaépítése is megtörtént, és az általuk közrezárt térben ülőhelyek létesültek. Az épületegyüttesen kívül időjárásálló rönkfabútorok (padok, asztalok, szemetes) kerültek kihelyezésre, és tűzrakóhely létesült.

Az egykori pálos kolostorrom felújításának kivitelezési munkáira az INTERREG horvát-magyar együttműködés keretein belül a Green Baranya projekt részeként még 2019 februárja és júliusa között került sor, összesen mintegy 25 M Ft felhasználásával. A kivitelezés során a kiporlott fugaanyag pótlása, dörzsvakolat felhordás, a megtelepedett növények eltávolítása és a falhiányok újra falazása történt meg, valamint a rom teljes területén, a falak felső részére impregnáló szert vittek fel, a víz bejutása és így a további állagromlás megakadályozására.

A két helyreállított épület 2021. június 11-én tartott átadási ceremóniája részeként a Pálos Rend és a Pécsi Püspökség emléktáblát avatott, s az átadott létesítményt Mayer Mihály püspök és Puskás Róbert Antal, a Pálos Rend tartományfőnöke közreműködésével megáldották. Az eseményen beszédet mondott Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Dr. Hoppál Péter miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, és Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

(Fotó: Fekete István)

 

Helyszín
Jakab-hegy, Új templom
Szélességi kör
46.094734
Hosszúsági kör
18.143488
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben