Árvizek az Abaligeti-barlangban

2023. február 1.

Januárban három alkalommal is volt árvíz az Abaligeti-barlangban. Igazgatóságunkat többen megkeresték a médiában helyenként katasztrófahelyzetként tálalt jelenséggel kapcsolatos kérdésekkel. Aggodalomra nincs ok, mivel ez egy teljesen kézenfekvő természeti jelenség. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Árvíz az Abaligeti-barlangban

Az Abaligeti-barlang szinte teljes hosszában patak csörgedezik. A barlang kialakulása főként ennek köszönhető: a patak vize és a benne szállított hordalék az évezredek alatt formálta ki a járatrendszert; ezen folyamat napjainkban is tart.

Hogyan jön létre patak a barlangban? Az Abaligeti-barlang fölötti, erdővel borított területre érkező csapadékvíz először beszivárog a talajba, majd a talajrétegen átjutva, a kőzet kisebb-nagyobb repedésein keresztül érkezik meg a barlang belsejébe. Az így, több helyen beszivárgó víz a barlangban patakká egyesül. A percenként 100-150 liter vízhozamú patak a barlang bejáratánál jut ki a szabadba, majd belefolyik az Abaligeti-tóba.

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék alkalmával, továbbá hóolvadáskor viszonylag rövid idő leforgása alatt hatalmas mennyiségű víz jut be a repedéseken és a víznyelőkön keresztül a barlangba. A patak vízhozama megsokszorozódik. A növekvő vízmennyiség következtében – a folyók áradásához hasonlóan – megemelkedik a patak vízszintje.

A barlang esetében, mivel a járat nagysága, valamint a bejárati szakasz keresztmetszete adott, az egységnyi idő alatt érkező víz mennyisége jóval meghaladja a távozni képes víz mennyiségét, ezért a folyamat még látványosabb. Ilyenkor rendszerint víz alá kerülnek a kiépített járdák és lépcsők, sőt, alkalmanként a korlátok is, a víz energiája sokszorosára nő, így a látogatás nem lehetséges, a barlangi túrák elmaradnak.

A vízutánpótlás megszűnésével az összegyűlt víztömeg kijut a szabadba, a patak eléri a normál vízszintet. Az áradás levonulását követően munkatársaink megkezdik a lerakódott hordalék, sár, a kavicsok eltakarítását. Ez rendszerint több órát vesz igénybe, tekintettel a látogatható szakasz hosszára.

(Szöveg: Komlós Attila)
 

Helyszín
Abaligeti-barlang
Cím
7678 Abaliget
Szélességi kör
46.136679
Hosszúsági kör
18.116235
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben