Rétisas gyógyul a drávaszentesi madárrepatriálóban

2022. január 20.

Babócsáról került a drávaszentesi madárrepatriáló állomásra egy rétisas. Az idős, hím példány fején és szárnyán látható sérülések arra engednek következtetni, hogy valószínűleg egy másik rétisassal került összetűzésbe. Ennek ellenére a madár élénk, önállóan táplálkozik.

Rétisas gyógyul a drávaszentesi madárrepatriálóban

A rétisas az egyik legkorábban költő madárfajunk, a fészek tatarozását már decemberben megkezdik a párok. Ilyenkor januárban már gyakran láthatjuk nászrepülésüket, amikor is hangos kiabálás közepette együtt köröznek a magasban. A költési időszak közeledtével előfordulhatnak a már meglévő költőpárok területére „betolakodó” példányok is, és ilyenkor harcra is sor kerülhet. Vélhetően ez történt ezzel a madárral is.

A rétisas állományát a múltban leginkább élőhelyeinek elvesztése, jelenleg pedig az áramütések és mérgezések veszélyeztetik. A kritikus szintet a 70-es években érte el, mikor is mindössze 10-12 pár költött Magyarországon. Köszönhetően a rétisasvédelmi programnak azóta hazai populációja növekszik, jelenleg több mint 300 párra tehető. 

Érzékeny a zavarásra, akár a költés meghiúsulásához is vezethet, ha megzavarják őket. Épp ezért élőhelyük zavartalanságának biztosítása a természetvédelem fontos feladata, csak úgy, mint a sérült madarak befogása, ellátása és visszaengedése a természetbe. 

Természetvédelmi értéke: 1 000 000 Ft.

(Szöveg: Horváth Zoltán, Schulcz Andrea, fotó: Schulcz Andrea)
 

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben