Vízitúrák a Dráván

Kevés olyan érintetlen táj maradt Európában, mint a Dráva folyó, mely jórészt szabályozatlanul, természetes medrében kanyarog, s ártere rendkívül gazdag növény- és állatvilágnak ad otthont.

Vízitúrák a Dráván

Igazgatóságunk álláspontja szerint különösen fontos, hogy a természeti értékek megóvását szem előtt tartva, szabályozott keretek között kerüljenek megrendezésre a drávai vízitúrák. A vízitúrákkal kapcsolatban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), mint a vízitúrák engedélyese, az alábbi tájékoztatást adja.

A rendőrség részéről a határvízen való közlekedés engedélyezése a 2023-as évtől megszűnt. Horvátország teljes jogú schengeni taggá válása nem befolyásolja a DDNPI területén történő tevékenységek engedélyezését. Az érvényben lévő jogszabályok szerint a védett területen történő tevékenységek engedélykötelesek.

A vízitúrák és az őket kísérő motorcsónak használata esetén szükséges kezelői hozzájárulást a DDNPI adja ki.
A horgászati célú és a turisztikai célú motorcsónak használat engedélyezését pedig az illetékes Kormányhivatalok végzik. 

Az Őrtilos-Drávaszabolcs közötti Dráva-szakaszon, valamint a Mura Somogy vármegyei szakaszán történő, táborozással egybekötött, több napos vízitúrák, valamint a táborozás nélküli egynapos vízitúrák koordinálását és a hozzájárulások kiadását a természetvédelmi kezelői feladatokat ellátó DDNPI, mint engedélyes végzi.

Az eljárás menete:   

  • A túraszervező a túra-igényét (kérelmet) írásban eljuttatja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, melynek érkeztetése az Igazgatóság iktató rendszerében megtörténik. A kérelmeket a tárgyév első munkanapjától fogadjuk, feldolgozásuk, valamint a túrák beosztása a kérelmek beérkezési sorrendjében történik. Ha a túraszervező által kért időpont foglalt, a DDNPI javaslatot tesz más, szabad időpontra.
  • A DDNPI a jelentkezési határidő lejárta (hosszú túra esetén március 31., egynapos túrák esetén a tervezett túrák előtt min. 3 munkanap) után az eredményes regisztrációk szerinti túraszervezők számára tájékoztató, kitöltendő dokumentumot, valamint a túra díjának pénzügyi rendezéséhez szükséges adatot elküld a túraszervező által megadott email címre.  
  • A túraszervező pénzügyileg rendezi (átutalással, vagy csekken) a túra díját, kitölti a szükséges iratokat és befizetési bizonylattal (terhelési értesítő, postai csekk feladói példánya) együtt e-mailben visszaküldi a DDNPI számára.
  • A DDNPI a beküldött, megfelelően kitöltött dokumentumok, bizonylatok alapján kiállítja a túrához szükséges engedélyt és e-mailben elküldi a túraszervezőnek. 

Táborozás nélküli, egynapos túra esetében a jelentkezési határidő: tárgyév január 1-től (a tervezett túra előtt minimum 3 munkanappal vissza kell küldeni a jelentkezési lapot a DDNPI számára). Az egynapos túrák, túrázási szakaszok nem összekapcsolhatóak, azaz bármely engedélyezett szakaszon a túrázók az induló táborhelyen a vízijárművel vízre szállnak, a szakaszt záró táborhelyen kikötnek és elhagyják a táborhelyet, az érintett védett természeti területet. Felhívjuk a figyelmet, hogy az egynapos túrák esetén a védett természeti területen éjszakázás/sátrazás/táborozás nem része a túrának, jelen eljárás keretében erre természetvédelmi hatósági engedély nincs. Túrázásra kijelölt időszak: 2024. március 1. naptól 2024. november 30. napig. Maximális létszám: 35 fő/csoport. 

Táborozással egybekötött, több napos túra esetében a jelentkezési határidő: tárgyév január 1. - március 31. A táborhelyek megfelelő használata, az engedélytől eltérő létszámú igénybevétel elkerülése érdekében egy táborhelyen csak egy éjszaka tölthető el, továbbá a túra során táborhely menet közben nem hagyható ki. Túrázásra kijelölt időszak: június 1. - szeptember 30. Csoportok kétnaponta indulnak. Maximális létszám: 35 fő/csoport. Főszezonban (júl.15. – aug. 15. közötti időszak) minimális létszám: 20 fő/ csoport.

A területen a résztvevők saját felelősségükre és veszélyükre tartózkodnak, az esetleges balesetekért, károkért, szabálytalanságokért a DDNPI-t felelősség nem terheli. A területen való tartózkodással okozati kapcsolatban felmerült valamennyi károkozásért a résztvevőket egyetemleges anyagi felelősség terheli. A természetvédelmi szabályok és a hivatkozott természetvédelmi hatósági engedélyek meglétét a DDNPI Természetvédelmi Őrszolgálata, valamint a Rendőrség illetékes szerve is ellenőrzi. A víziközlekedés rendjére vonatkozó jogszabályok betartása, köztük a kötelező felszerelés, alkalmasság biztosítása a túraszervező feladata és felelőssége. Az alkalmasságot, megfelelést az Igazgatóság nem vizsgálja, ezek hiányáért, mulasztásokért, szabálytalanságokért az Igazgatóságot felelősség nem terheli.
 

A Dráva folyót érintő vízitúrák részletes, hivatalos tájékoztatója alább, a Letöltések rovatban érhető el. Kérjük a dokumentumot alaposan áttanulmányozni! A vízitúrákra jelentkezők a hivatkozott dokumentumban foglaltakat magukra nézve kötelezőnek fogadják el. 

Az írásbeli kérelem beadásnak módja e-mail útján: dravatura@ddnp.hu

 
 

Információ, jelentkezés:

dravatura@ddnp.hu

☎ +36 30 377-3393

 

Cím
Őrtilos-Drávaszabolcs
Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Letöltések

Ajánlataink a közelben