Szemétgyűjtési akciók a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védett területein

2023. április 26.

2023-ben immár 11. alkalommal került megrendezésre a Teszedd! országos szemétgyűjtési akció. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint eddig minden évben, idén is több helyszínen vállalta a Dél-Dunántúlon a koordinátori, szervezői feladatokat.

Szemétgyűjtés

Somogy, Tolna és Baranya védett természeti területein összesen három helyszínen sikerült az önkéntesek segítségével kitakarítani tanösvényeket, kirándulóhelyeket, sétautak környékét. A természetvédelmi őrök irányítása mellett iskolások, családok, kirándulók 70 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze, ezzel is mentesítve a természeti környezetünket a felelőtlen emberek által eldobott szeméttől.

Áprilisban szintén részt vettünk az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által támogatott „Tavaszi Nagytakarítás, takarítsuk ki a természetet együtt!" programon. Három védett területen sikerült az illegális hulladéklerakókat megszüntetnünk, Nagydorog Szenes-legelőn 5 m3, a Duna-Dráva Nemzeti Park bédai területén 10 m3, valamint a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben fekvő pécsváradi lőtéren 10 m3 mennyiségben. Mindhárom helyszínen a természetvédelmi őrök mellett helyi lakosok, érdeklődők is részt vettek a programokon.

Köszönet mindenkinek a segítségért, az aktív közreműködésért!

(Szöveg és fotó: Varga Zsolt)