Gólyafészek fazonigazítás

2022. október 24.

A fehér gólya közismert, kedvelt madarunk. Életét a szemünk előtt éli, mivel nagy többségében a települések villanyoszlopain fészkel. A fészkek biztonságossá tétele fontos feladat, hiszen a vezetékekre épült fészkekben nagy az áramütés veszélye, és az elektromos hálózat meghibásodási kockázata is nő.

A rossz állapotban levő gólyafészek

Ezért a fészkeket évek óta jól működő program keretében, az erre a célra tervezett magasítókkal a vezetékek fölé emelik. Igazgatóságunk illetékességi területén az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., mint hálózatfenntartó nyújt ebben segítséget, és kollégáinkkal együttműködve oldják meg ezt a feladatot. A gólyafészek azonban az évek során meglehetősen nagy méreteket tud ölteni, hiszen a madarak minden évben tatarozzák, új réteggel növelik az előző évi fészkeket. Így időnként előfordul, hogy a fészektartón túlnőtt építmény elbillen.

Egy ilyen eset történt a baranyai Zók községben is, ahol a fészek egyik oldala rászakadt a vezetékekre. A területen illetékes természetvédelmi őrkerület-vezető munkatársunk, és az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. szakemberei egy emelőkosaras daru segítségével oldották meg a feladatot, és eltávolították a fészek lelógó, veszélyessé vált részét. Az ily módon megigazított fészekben tavasszal már biztonságosan kezdhetnek ismét költésbe a telelőterületükről visszatérő gólyák.

Szöveg és fotó: Völgyi Sándor