Cikták az OMÉK-on

2019. október 8.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, Magyarország legnagyobb, legrégebbi, nagy tradíciókkal bíró, több mint 100 éves múltra visszatekintő agrárgazdasági rendezvényét idén szeptember 26. és 29. között rendeztek meg, ezúttal is a HUNGEXPO Budapesti Vásárváros területén. Igazgatóságunk a nagydorogi cikta juhokkal 2005-óta rendszeresen jelen van a kiállításon, ciktáink több alkalommal is az őshonos juh kategória első díját kapták meg.

Cikták

A cikta juh hazánkba a török uralmat követő betelepítések nyomán érkező németajkú lakossággal került be, elsősorban Tolnában és Baranyában tenyésztették. A dél-dunántúli svábajkú falvak jellegzetes fajtája, minden sváb portán megtalálható volt egykoron. Innen ered a fajta másik neve: tolna-baranyai sváb juh. A ciktát eredetileg kétszer nyírták, és háziipari termékek készültek gyapjából: vastag zokni, a „fuszekli”, ujjasok, kesztyűk, valamint a sváb kézművesek jellegzetes papucsa, a „pacsker”.

Az Országos Állattenyésztési Felügyelőség és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén található nagydorogi telepére összeszedte az egykori sváb tenyésztőktől a környékből még fellelhető cikta küllemű egyedeket. A merinó hatást sikerült kiküszöbölni a fajtából és így nagy értékű, nukleusz állomány (a fajta fenntartásához szükséges tenyészállatok előállítását szolgáló, kiemelten szelektált állomány) jött létre. A cikta a harmadik juhfajtánk a racka és a cigája mellett, amelyet mindenképpen fenn kell tartani, mivel a legnagyobb és legtisztább állomány Magyarországon található belőle. Cél az őshonos fajta genetikai képességének megőrzése, eredeti genetikai varianciájának fenntartása. A ciktának jelenleg számottevő gazdasági haszna nincs, kizárólag génmegőrzési célból történik a tartása négy tenyészetben, melyek közül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nagydorogi Cikta majorja a maga mintegy 400 anyaállatával a legjelentősebb.

Az OMÉK-on az idei évben állatminősítést nem hirdettek, ennek ellenére a juhokat természetesen ugyanúgy fel kellett készíteni, mint minden évben. A kiállításra alapos fürdetés után indulhattak útnak Nagydorogról, így a vásárváros őshonos udvarában is messziről kitűntek hófehér gyapjújú bundájukkal.

Szöveg: Kováts László, Löffler Attila, Nagy Gábor
Kép: Szendi József

Helyszín
Nagydorog, Cikta major
Szélességi kör
46.640917
Hosszúsági kör
18.669592
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben