Új lakó a drávaszentesi állattartó telepen

2020. július 10.

A napokban új szamárral gazdagodott a Dráva Kapu Bemutatóközpont drávaszentesi állattartó telepe. Az 1 éves kanca csikó – aki a Zsuzsi névre hallgat – a nemzeti park igazgatóság nagydorogi telephelyéről került Drávaszentesre.

Zsuzsi

A magyar parlagi szamár, mint fajtamegjelölést először 1913-ban használták, majd 2004-ben fogadták el önálló fajtaként. Vándorkereskedők életében teherhordásban; a kolostorok, várak esetén a vízhordásban, szőlőművelésben; illetve a tiprómalmok meghajtásában játszott szerepet.

Kis, közepes és nagytestű változatait különböztetik meg. Magyarországon a közepes termetű változat a leggyakoribb. Színét tekintve lehet egérszürke, barna és fekete is. Mindegyik színben gyakori a fecskehas, vagyis a világos hasalj.  Jellegzetes jegye a gerincélen végigfutó szíjaltság, továbbá a vállcsík; a lábakon pedig a haránt irányú zebroid csíkok.

A magyar parlagi szamár legértékesebb tulajdonsága az igénytelenség és a hosszú élettartam; emellett szívósak, intelligensek, jól idomíthatóak. Gazdasági szerepe jelentéktelen, ma már inkább hobbiból tartják.

Szöveg és fotó: Schulcz Andrea 
 

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben