Feketébe öltözött a galagonya

2019. november 5.

Ki ne ismerné Weöres Sándor versét, melyben őszi éjjel izzik a galagonya ruhája? Hazánkban két piros-vörös termésű galagonyával is gyakran találkozhatunk erdőszéleken, út menti cserjésekben: ezek az egybibés galagonya és a cseregalagonya (kétbibés galagonya). Bokrai ősszel a messziről piroslanak, izzanak a terméstől.

Fekete galagonya

Kevesen tudják azonban, hogy nem minden galagonya izzik. Van egy sokkal ritkább galagonyafajunk is, amely termésének színéről a fekete galagonya nevet kapta (Crataegus nigra). Nem csak ebben különbözik piros rokonaitól: azok 1-2 magvú terméseivel szemben feketén fénylő termése 5 magot is rejt, valamint levelei sekélyebben karéjosak.

Elsősorban Kárpát-medencei elterjedésű faj, a Duna mentén a Csepel-szigettől délre fekvő ártéri erdőkben fordul elő. Nagyobb állománya Gemencen és Béda-Karapancsán él csak, így védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ártéri élőhelyek folyamatos beszűkülése, és ezzel együtt a természetszerű ártéri erdők visszaszorulása miatt állományai országosan csökkentek. Hazánkban fokozottan védett!

A fekete galagonyával azonos élőhelyen fordul elő az egybibés galagonyával alkotott hibridje is, a Degen Árpád botanikustól elnevezett Degen-galagonya. Ennek termése sötét bordó, magjainak száma is kevesebb. A Gemenc látogatható túraútvonalait felkereső figyelmes természetjáró mind a fekete galagonyával, mind a hibridjeivel is találkozhat.

Szöveg: Schmidt Tamás
Fotó: Kovács Attila