Rangos elismerés a Mohácsi Nemzeti Emlékhelynek

2021. június 21.

Az Év Emlékhelye zsűri döntése alapján 2021-ben az Év Emlékhelye Díjat a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kapta. A 2020-ban alapított díjat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság részére az Emlékhelyek napján, a Fiumei úti Sírkertben tartott központi ünnepség keretében adta át Harrach Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke.

Az Év Emlékhelye Díj átadása

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely 1976-os megalapítása óta egy méltóságot sugárzó, a „nemzeti temető” eszméjét kifejező alkotás, amely a helyi és az országos emlékezetben ma is élőnek számít. Kisebb kitérők után a Mohácsi Nemzeti Emlékhely 28 éve van a magyar állami természetvédelem kezelésében és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fenntartásában. 2011 decemberében a nemzeti emlékhelyekről szóló kormányrendelet megalkotása után elsőként az országban itt avatták fel az emlékhelyet jelző sztélét. A Nemzeti Emlékhely még ugyanabban évben bővült a szent koronát formázó látogatóközponttal is.

 

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes megújítását tervezzük a 2026-ig terjedő időszakban a Mohács 500 program keretében

A Mohács 500 program egyik legfontosabb helyszíne értelemszerűen a Mohácsi Nemzeti Emlékhely lesz, ezért időben el kell kezdenünk a felkészülést, hogy kegyelettel és méltósággal emlékezzünk meg történelmünk e sorsfordító eseményére. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság – mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely fenntartója – kiemelt feladatának tartja a területén fekvő történelmi emlékek megőrzését és örökségének ápolását.
1976 óta minden év augusztus 29-én a Mohácsi Nemzeti Emlékhely sírkertjében főhajtással, koszorúzással, valamint közös imádsággal emlékezünk a mohácsi síkon elhunytakra. Az Emlékhelyen az egész éves nyitva tartás során sok ezer látogató ismeri meg a magyar és közép-európai történelemben meghatározó szerepet játszó csata történetét, annak előzményeit és következményeit. A következő évek összehangolt munkáinak fókuszában ezért az Emlékhelyen található tömegsírok feltárása, a csata előzményeinek, eseménytörténetének és következményeinek jobb megismerése, és egy méltó, saját erejéből hosszútávon fenntartható intézmény kialakítása áll, amely képes betölteni legfontosabb feladatát: a kegyeleti megemlékezést, az ismeretterjesztést és a magyar történelmi identitás alakítását.

Ennek keretében tervezzük az Emlékhely teljes megújítását, a tömegsírban feltárt hősök számára nemzeti sírkert kialakítását kápolnával és keresztény szimbólumokkal. Továbbá egy 1500-2000 négyzetméteres kiállítótérrel is bővülhet az Emlékhely.

Kiállítótér, hősi sírkert, kápolna

A Mohács 500 emlékév kiemelt, megrendítő eseménye a kiemelt csontvázak méltó újratemetése lesz.

Az 1976-ban átadott, mára azonban elavult és erősen leromlott állapotú térszint alatti, árkádos épületet kibővítve új interaktív kiállítótereket alakítanánk ki, mintegy 1500-2000 négyzetméteren. A kiállítóterekben látható lesz történelmi, régészeti, antropológiai, egyháztörténeti kiállítás a legmodernebb interaktív elemek felhasználásával.

A tömegsírokból kikerült, egy személyhez tartozónak minősített csontok az Emlékhely területén kialakított, rendezett temetőben nyerhetnének végső, méltó elhelyezést. Az így kialakított sírkert központi helyén egy kápolna felépítését tervezzük, amely alkalmas lenne az elmélyülésre, emlékezésre, imádkozásra.

Mindennek az Emlékhely egészének megújulásával összhangban, a teljes koncepcióba illeszkedő módon kell megvalósulnia.

(Kép: A díjat Harrach Péter és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója adta át Závoczky Szabolcsnak, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatójának. Forrás: NÖRI)

Helyszín
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Cím
7785 Mohács-Sátorhely
Szélességi kör
45.942869
Hosszúsági kör
18.646899
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben