A méhbangónak ha ló nincs, jó a szamár is

2020. június 12.

Az orchideák nem csak a ma élő virágos növények legfajgazdagabb családját alkotják (kb. négyszer annyi orchideafaj ismert, mint emlős), hanem a virágzásbiológiájuk is az egyik legsajátosabb. Az Európában élő orchideák legtöbbjénél a rovarmegporzás játssza a főszerepet. A virágok szerkezete, színe, szőrözöttsége, illata a rovarok testfelépítéséhez, életmódjához alkalmazkodva szolgálja a sikeres megporzást.

Méhbangó

Megkülönböztetünk nektárt felajánló, ellenszolgáltatás nélküli megtévesztéssel  csalogató (nektár- vagy pollentermelő virág, esetleg zsákmány utánzása, szexuálismegtévesztés, illetve tartálycsapda alkalmazása), valamint olyan fajokat, amelyek virága búvó- és alvóhelyet kínál a rovarok számára, eközben elvégeztetve velük a megporzást. A rovarok segítségül hívásán kívül azonban igen elterjedt az önmegporzás (autogámia) is, a hazai fajok mintegy harmadának ilyen a megporzási mechanizmusa.

Az időszakunkban virágzó méhbangó kettős stratégiájú. A virágzás első szakaszában rovarutánzó formájú mézajkának felkínálásával hártyásszárnyú hím rovarok megporzására vár. Ennek elmaradása esetén azonban „ha ló nincs, jó a szamár is” elvét követve az önmegporzást alkalmazza. Az orchideák virágpora nem porszerű, hanem nyálkaanyag révén összetapad, így pollencsomagot (pollínium) alkot. A pollencsomag a portoküregbe ágyazódik, és egy nyelecske (stipes) segítségével a ragadós csőröcskéhez (rostellum) kapcsolódik. Ez utóbbi tapad a virágot meglátogató rovar fejére, és kerül át így az egész pollinárium (csőröcske+nyelecske+pollencsomag) egy másik virágra. Ha nem érkezik rovar, akkor a méhbangó nyelecskéje elkezd lefelé, a bibefelület felé hajlani. Ezt azért tudja megtenni, mert a többi, kizárólag rovarmegporzású bangótól eltérően a nyelecske nem tömör, hanem üregeket tartalmaz. Így nem áll mereven felfelé, hanem a már említett módon lehajlik, és ha a szél kissé megmozgatja a növényt, a pollencsomag a bibéhez tud tapadni. Ezért is van az, hogy szélcsendes időben kissé elhúzódhat a méhbangók virágzása.

E ritka orchideánk fokozottan védett, eszmei értéke 250.000 ft.

Szöveg és fotó: Nagy Gábor