Őshonos magyar háziállatok az Ős-Dráva Látogatóközpontban

2020. június 10.

Őshonosnak nevezzük azokat az állatokat, melyeket egy ország évszázadok óta szinte változatlan formában tenyészt, így megőrizték ősi vonásaikat, tulajdonságaikat.

Kecske ikrek

A természetvédelem tevékenységének egyik fontos feladata a Kárpát-medencében őshonos háziállatok genetikai tisztaságának megóvása, az állományok fenntartása. Az 1950-es évektől egyes háziállatok fajtái csaknem teljesen eltűntek az országból az intenzív állattenyésztés hatására. Majdnem ilyen sorsra jutott a magyar szürkemarha vagy a házi bivaly. Visszaszorultak a hagyományos tájfajták, mint a racka juh vagy a mangalica sertésfajta különböző változatai. Az elmúlt évtizedben a magyarországi nemzeti parkokban génmegőrzés céljából fennmaradtak ezek az őshonos magyar háziállat állományok.
Az Ős-Dráva Látogatóközpont állattartó majorjában is élnek háziállatok, és mivel az élet mindig utat tör magának, ezért az állattartó telepen folyamatosan vannak új jövevények.


Shagya-arab kiscsikó

A 2020. februári születésű kis kanca igazán életvidám teremtés. A shagya-arab egy őshonos magyar lófajta, ami a Történelmi Magyarország területén tenyésztettek ki. A tenyésztés eredeti célja egy olyan arab ló kitenyésztése volt, amely hordozza az arab telivér szépségét, nemességét, kitartását, de nyugodtabb vérmérsékletű, és atlétikus alkatú.

A kiscsikónak a nagyközönség választhatott nevet. A június elején zárult szavazás eredménye alapján a kiscsikó neve Csillag lett. A június 13-i „Shagya arab lovak nyomában” című programunkon közelről is megszemlélheti a közönség.


Parlagi kecskék

A koronavírus miatti bezártság idején születtek a látogatóközpontban a parlagi kecske ikrek. Rögtön két ikerpárral gyarapodott az állatállomány. A látogatóközpont dolgozóinak hála igazi „kezeskecskékké” váltak ezek a csöppségek. Finom zöld fűvel bármikor magunkhoz lehet őket édesgetni.

A magyar parlagi kecske a Kárpát-medence területén kialakult parlagi típusú kecske, mely a honfoglalás során behozott kecskék, illetve a korábban itt élő népcsoportok kecskéinek keveredéséből az évszázadok folyamán alakult ki. Hosszú szőrű, nagy ellenálló képességű kecskefajta, amelynek színe igen sokféle lehet: fekete, szürke, fehér, sárga, vörös, barna, izabella és ezek árnyalatai, valamint valamely alapszín fehérrel alkotott kombinációjából álló szabályos (fecske hasú, páva) és szabálytalan tarka változatok.

A cikkben bemutatott kisállatok hétfőtől vasárnapig megtekinthetőek az Ős-Dráva Látogatóközpont majorjában, nyitvatartási időben.

Szöveg és fotó: Pallos-Rózsa Anita

További képek megtekinthetők Facebook oldalunkon!

Helyszín
Ős-Dráva Látogatóközpont
Cím
7843 Szaporca
Szélességi kör
45.800000
Hosszúsági kör
18.099000
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben