Online szigetleltár és pályázat a dunai szigetek védelme érdekében

2020. február 22.

A Duna szigetei egyedülálló élőhelyek láncolatát alkotják a forrástól a torkolatig. Bár a folyó jellege folyamatosan változik, abban közösek ezek a szigetek, hogy általában a legkevésbé bolygatott részeit jelentik a Duna árterének. Általában természetközeli ligeterdők találhatók meg rajtuk, a szigetek mögötti mellékágak pedig számos halfajnak szolgálnak élő és ívóhelyül.

Sarkantyú mögött kialakuló sziget és mellékág

A Duna menti védett területek kezelői a DanubeParks együttműködésen belül már évek óta foglalkoznak a dunai szigetek megőrzésének lehetőségével, ennek keretében született meg egy online szigetleltár, amit bárki végigböngészhet a http://wildisland.danubeparks.org/ honlapon. Mivel ezek a szigetek is magukon viselik az emberi tevékenységek sokszor negatív lenyomatát, ezért szükség lenne konkrét élőhelyfejlesztési, helyreállítási tevékenységekre is.

Élőhelyvédelmi beavatkozások végrehajtásának finanszírozására hozta létre az EU a LIFE+ pályázati rendszert, ahová a fenti nemzetközi összefogás tagjaként a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is most februárban nyújtott be egy pályázatot. A nyolc Duna menti ország (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia) tizenöt szervezete által összeállított pályázatot az osztrák Donau-Auen Nemzeti Park, mint koordináló kedvezményezett fogja össze. Hazai partnerek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), valamint az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. A DDNPI részéről a pályázatban egy gemenci zátonymező mögötti mellékág helyreállítása, kotrása szerepel, amivel fenn tudnánk tartani a mellékágat, mint folyami élőhelyet, másrészt a zátonyokon kialakult puhafás ligeterdő zavartalansága is biztosítható lenne. Másrészt a nemzeti park déli részén a Béda-Karapancsa tájegységben egy szigeten végeznénk el őshonos fajú facsemeték ültetését valamint inváziós fásszárúak kontrollját végeznénk el, hogy minél természetesebb állapotú ártéri erdő alakulhasson ki. A kétkörös pályázati rendszer első fordulóját sikeresen vette LIFE WILDisland kezdeményezés, ha a bírálók a második körben is megfelelőnek tartják a pályázatot, akkor 2021-ben már el is indulhatnak a fenti beavatkozások tervezési és engedélyezési munkálatai.

Szöveg: Parrag Tibor, fotó: Kalmár Lajos