Tűz pusztított a Szedresi Ős-Sárvíz területén

2021. március 12.

Március 11-én kora délután a szedresi horgászegyesület elnöke riasztotta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy ég a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet részét képező Szedresi Ős-Sárvíz területének egy része, a tó és a Sárvíz között.

A tűzeset helyszíne

A természetvédelmi őr kolléga rövid időn belül helyszínre ért, majd hívta a szekszárdi tűzoltókat, akik érkezésük után azonnal megkezdték az oltást. Az erős szél miatt fennállt a veszélye annak, hogy a tűz továbbterjed a száraz növényzetű területen, ezért további egységek érkeztek Paksról és a Bonyhádról.

A tűzoltók kb. 18 órára végeztek a tűz oltásával. Az ismeretlen eredetű tűz pusztítása miatt az üde és nedves, időszakos vízállásos élőhelyek (gyep, sásos, nádas) előző évekből visszamaradt száraz növényzete leégett, valamint szálanként előforduló fűz- és nyárfák törzstűz miatt elpusztultak, rekettyefüzes foltok megégtek. A másnapi helyszíni szemlén történt felmérés alapján elmondható, hogy a tűz közel 10 hektáron károsította a területet. Azt, hogy az állatvilágban mekkora kár következett be, csak a terület hosszabb ideig tartó monitorozása után lehet megállapítani.

(Szöveg: Varga Zsolt, fotó: Schurk László)