Fejlesztések a Pintér-kert Arborétumban

2021. november 25.

Több elemből álló fejlesztés átadására került sor 2021. november 25-én a pécsi Pintér-kert Arborétumban. A megvalósult beruházások egyrészt az állami természetvédelem regionális központjában folyó természetvédelmi igazgatási, fejlesztési, oktatási-szemléletformálási és kezelési feladatok hatékonyabb, modernebb körülmények között történő ellátását szolgálják, másrészt hozzájárulnak Pécs igen népszerű, országos jelentőségű természetvédelmi jelentőséggel is bíró rekreációs centrumának fejlesztéséhez, valamint segíti az épített környezet város-és kultúrtörténeti szempontból fontos elemének megőrzését, kulturális örökségünk ápolását.

A megújult Pintér-villa

A fejlesztéseknek helyet adó mintegy kéthektáros Pintér-kert Arborétum a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet része. A Pintér-kert névadója a kert és a villa egykori tulajdonosa, Pintér János, aki 1926-tól kezdődően néhány év leforgása alatt ültette el azokat a növényeket, amelyek a később kifejlődő örökzöld gyűjteményes kert alapját képezték. Növényzetét ma az eredeti, mecseki karsztbokorerdei növényzet és a díszfajok érdekes elegye alkotja, benne értékes szubmediterrán flóraelemekkel. Ezen botanikai értékek miatt a kert már 1974-ben helyi védettséget kapott, majd 1977-ben országos jelentőségű természetvédelmi terület lett, 2009 óta pedig a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként élvez védelmet.

A kertben álló villaépület ad otthont a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) központjának. Története során az épület számos alkalommal felújításon, hozzátoldáson, átépítésen esett át, funkcióját már nehézkesen töltötte be. 2020-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gazdálkodási tartalékaiból és kormányzati forrásból megújulhattak az épület elavult belső terei, teljesen új tetőszerkezetet kapott a ház, valamint egy stílusában és arányaiban illeszkedő bővítmény épült hozzá. A beruházás összköltsége nettó 123 millió Ft volt.

Az épület külső-belső megújítása során a DDNPI munkatársai különös gonddal jártak el az egykori tettyei szőlőbirtokos villa egyetlen eredeti formában fennmaradt belső tere, a Pintér-villa építési idejéből származó dolgozószoba-enteriőr kapcsán. Azon túl, hogy a míves faburkolatok megőrzése mellett azokat láthatóvá tették, a helyiségnek funkciót is adtak: alapvetően tárgyalószoba rendeltetése mellett vezetéssel csoportok is felkereshetik, és megtekinthetik a Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is.

2020-21 során a DDNPI a működési területén mintegy 20 helyszínen (Natura2000 területek, védett területek, tanösvények, bemutatóhelyek) valósított meg infrastrukturális fejlesztéseket, amelyekkel a természeti ismertterjesztés, az aktív és természeti turizmus lehetőségeinek színvonalát és hatékonyságát kívánja emelni szerte a Dél-Dunántúlon. Az összességében nettó 385 milliós projekt részeként épült meg a Pintér-kertben egy új, fából épült, üveg mellvédes kilátó is, amely a kert vadregényesebb, nehezebben megközelíthető, legmagasabb részén az erdőbe simulva nyújt páratlan városi panorámát, formavilágával egyszerre modernséget is sugallva, ugyanakkor felidézve a kert korai építményeinek motívumait is. Az új kilátón kívül a kert alsó és felső részének határán a védett területek uniós Natura 2000 hálózatát bemutató tájékoztató táblát is elhelyeztünk. 

A fejlesztéseket részben az Európai Uniós társfinanszírozású KEHOP konstrukcióból, részben kormányzati forrásból valósította meg igazgatóságunk, nettó 13,6 M Ft összértékben.
 

Helyszín
Pintér-kert Arborétum
Cím
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Szélességi kör
46.088122
Hosszúsági kör
18.234462
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Galéria

Fejlesztések a Pintér-kert Arborétumban

Ajánlataink a közelben

Bemutatóhelyek

Mészégető-források barlangja
Pintér-kert Arborétum
Tettyei Mésztufa-barlang

Igényelhető foglalkozások

ABC-séta a Pintér-kertben
Játékos természetismereti foglalkozások a Tettye Oktatási Központban óvodás csoportoknak
Mecseki felfedezések
Mecseki állatvilág
Vizek világa

Védett természeti területek

Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet

Tanösvények

Pro Silva E-tanösvény - Kismély-völgy

Túralehetőségek

Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig – barangolás az abaligeti karszton
Túra a Melegmányi-völgyben

Pályázatok

Hidden landscapes

Békamentés Sikondán

A békamentésről, és annak helyi történetéről röviden
Ajánlások önkéntes békamentőknek
Az idei mentés
Fajok
Kapcsolat

Programok

2024. június 7.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. június 19.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. július 5.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. július 17.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. augusztus 2.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. augusztus 14.
Óvodás séták a Pintér-kert Arborétumban
2024. szeptember 3.
DDNP Klub: Az év fája 2024-ben – a közönséges bükk
2024. szeptember 6.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. október 1.
DDNP Klub: A repülőmodellezéstől a drónokig, avagy hogyan érzékeljünk többet a magasból?
2024. október 4.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. november 5.
DDNP Klub: 50 éves a Magyar Madártani Egyesület
2024. november 8.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban
2024. december 3.
DDNP Klub: Ember hajtotta eszközök használata a természetvédelmi adatgyűjtésben
2024. december 6.
Idegenvezetés a Pintér-kert Arborétumban

Tettye Oktatási Központ

Tettye Oktatási Központ