Nem mindennapi vendég Drávaszentesen

2023. február 13.

Az elmúlt fagyos napok egyikén kollégánk a drávaszentesi állattartó telepen egy érdekes madarat pillantott meg, amint a szürkemarhák karámja körül kereste táplálékát. A kezdeti meglepetésből felocsúdva megállapította, hogy a váratlan látogatónk egy batla.

Batla

A batla hazánkban ritka fészkelő, az 1920-as években a Kis-Balaton környékén több száz pár költött, majd évtizedekre eltűnt. A 70-es évek végén kezdett újra költeni Magyarországon, leginkább az Alföldön. Vonuló, áprilisban érkezik vissza telelőhelyéről, így ez a februári látogatás még inkább növeli az eset különlegességét; tudomásunk szerint téli megfigyelési adata eddig még nem volt hazánkban.

Általában nádasok gémtelepeiben költ, kócsagok, kárókatonák társaságában. Zsombékosokban vadászik, főként olyan helyen, ahol a növényzet takarást biztosít számára. Tápláléka főként férgekből, ízeltlábúakból, kétéltűekből áll. Az itteni példány a trágyatároló közelében tartózkodott leginkább, ahol a trágya által termelt hőnek köszönhetően nem fagyott meg a talaj, és így a gilisztákhoz, és egyéb rovarokhoz könnyen hozzáfért.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

(Szöveg: Schulcz Andrea, fotó: Horváth Zoltán)

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben