Kő Pálra emlékezünk

2020. június 9.

Június 8-án kaptuk a szomorú hírt, hogy Kő Pál Kossuth-díjas szobrász, Munkácsy Mihály-díjas, Prima Primissima díjas, Érdemes Művész, a Nemzet Művésze 80 éves korában elhunyt.

Kő Pál alkotói tevékenységének egyik fontos állomáspontja volt a Mohácsi Történelmi Emlékhely sírkertjére vonatkozó rendezési koncepció kialakítása, megvalósítása. Az Emlékhely szimbólumának számító, fából faragott szobrokat és sírjeleket 1975-ben és 1976-ban kis alkotó csapatával hozta létre úgy, hogy az 1976 augusztus 29-i avató ünnepségen már több tízezer látogató csodálhatta meg az alkotásokat. A szobrok mind egyediek, nincs két egyforma közöttük, egyenként is ki tudják fejezni a csata résztvevőinek nagyságát, a végkimenetel tragédiájának máig kiható hatását. II. Lajos fiatalos vonásai, Tomori elszántsága, Szulejmán szúrós tekintette, a sebesült lovak fájdalmukat égbekiáltó feje mind-mind a csata csúcspontját idézik elénk, szinte halljuk a fegyverek csörgését, az ágyúk dörgését, a lovak patájának a hangját.     

Kő Pál szobrai nemcsak a szemnek szépek, hanem ismeretet közölnek, elgondolkodtatnak, mélyen hatnak az érzelmeinkre, segítenek elmélyülni a csata megismerésben.

Nyugodjék békében! 

(a képen a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, az előtérben balra Kő Pál alkotása: Szulejmán)

Helyszín
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Cím
7785 Mohács-Sátorhely
Szélességi kör
45.942869
Hosszúsági kör
18.646899
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben