Fekete István nyomán a Zselicben

2019. október 21.

Október 16-án, a Dél-Zselic gyönyörű szép napsütéses, őszi idővel ajándékozta meg az immár tizenharmadik alkalommal lebonyolításra került, „Fekete István nyomában” – Természetismereti és életrajzi terepi akadályverseny résztvevőit. A baranya megyei Bakóca környékén létesített „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 5 km-es szakaszán az általános iskolák 7-8 osztályos tanulói mérték össze tudásukat.

Fekete István verseny eredményhirdetés

A diákok Berkesdről, Nagyatádról, a veszprém megyei Litérről, Csurgóról, Mecseknádasdról, Vásárosdombóról, Kaposszekcsőről, Mindszentgodisáról, Komlóról, és Pécsről érkezve járták végig a verseny távját, ahol természetismereti (növény- és állatfajok felismerése, természetjárással, természetvédelemmel, erdő- és vadgazdálkodással kapcsolatos kérdések, terepi feladatok) és az író életével, különösen a környékhez kapcsolódó, kezdő gazdász éveihez kötődő emlékeivel, írásaival foglalkozó kérdésekre, terepi feladványokra kellett válaszolniuk.
A húsz, egyenként három fős egység közül a feladatokat a Berkesdi Fekete István Általános Iskola „Vaddisznók” nevű csapatának sikerült a legjobban megoldani, őket a KSZC Nagyatádi Ady Endre Gimnázium, Szakgimnázium és SZKI „Elkelkáposztástalaníthatatlanok” elnevezésű csapata, és a Litéri Református Általános Iskola „Litéri lányok” fantázianevű csapata  követte.

A verseny szervezőinek (Duna-Dráva NPI, Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete, Ajkai Fekete István Irodalmi Társaság, Dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület, Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya) reményei szerint a rendezvénnyel évről-évre sikerül továbbvinni, és a gyerekekbe oltani az író örök törekvését, a magyar táj szeretetét és védelmét.

Szöveg: Nagy Gábor
Fotó: Havasi László

Helyszín
Zselici Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.250731
Hosszúsági kör
17.743445
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben