Éjszakai túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban

A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen, holdtalan égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére nyílik lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével.

Zselici Csillagoségbolt-park

A programra csoportok jelentkezését várjuk!

A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg az égboltról.

A program több helyszínen is megtartható. A legkedveltebb megfigyelőpontok Bányán és a Hotel Kardosfa közelében találhatóak.
 

A program időtartama: 3-4 óra
A túra hossza: 5-6 km
Közlekedés: egyénileg, gépkocsival
Hasznos: A csillagnéző túrák megtarthatóságát az aktuális holdállás és időjárás befolyásolja.
Bejelentkezés: minimum 1 héttel a tervezett túra időpontja előtt. Fontos a szúnyogok és a kullancsok elleni védelem, a kényelmes bakancs és az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt! Ajánlott minimális korhatár: 10 év

 

Információ, jelentkezés:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
Fax: +36 (72) 517-229
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu
 

A fényszennyezésről

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény. Az élővilág számára a mesterséges világítás rendkívül káros hatást gyakorol, az éjszakai világosság megzavarja az állatok napi életritmusát, a fényforrások nehezítik a tájékozódásukat, gyakran pusztulásukat okozva – utóbbira példa, amikor a rovarok a lámpa körül körbe-körbe repülnek végkimerülésig.

Fontos lépéseket tenni annak érdekében, hogy a fényszennyezés csökkenjen. Mi, „hétköznapi” emberek is sokat tehetünk annak érdekében, hogy mindennapi tevékenységünkkel, a mesterséges világítással minél kevésbé zavarjuk a környezetünket. A zavaró fények és így a fényszennyezés rohamos növekedésének visszaszorítására számos megoldás létezik. Korlátozni kell a pocsékoló, felesleges fényeket olyan lámpatestek elhelyezésével, amelyek a szükséges területet - például járdát, útfelületet - világítják meg. A legújabb kutatások szerint a hideg fehér világítás káros a környezetre és az emberi egészségre. Ezért a közvilágítás kivitelezésekor érdemes meleg fehér fényt kibocsátó fényforrásokat használni, továbbá a kis forgalmú mellékutakon az éjszakai órákban tovább csökkenteni a kibocsátott fény menyiségét. Kertekben, udvarokban célszerű mozgásérzékelővel ellátott fényforrásokat beépíteni. Ezekkel az intézkedésekkel a természeti értékek védelmét is segíthetjük, valamint a költségeinket is csökkenthetjük.
 
A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a szakvezetéses éjszakai túrák, melyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetnek a résztvevők az éjszakai égbolt látványával. A séta közben sok hasznos ismeretet tudhatnak meg a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk a fényszennyezés csökkentése érdekében.

Összeállította: Dr. Kolláth Zoltán (Magyar Csillagászati Egyesület, elnök), Szegvári Zoltán (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Somogyi Tájegység, tájegységvezető), Komlós Attila (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, marketing és kommunikációs menedzser)

 
Zselici Cillagoségbolt-park
 

 

Árak

Éjszakai szakvezetés: 2500 Ft/fő, minimális díj: 50.000 Ft 

Cím
Zselici Tájvédelmi Körzet
Helyszín
Zselici Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.250731
Hosszúsági kör
17.743445
Pinterest oldal
Pinterest oldal
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben