Fészekrakó természetvédelmi őr

2019. június 26.

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett faj, országos állománya mindössze néhány száz párra tehető. Élőhelyeinek fogyatkozása miatt veszélyeztetett fajnak számít. A hazai populáció jelentős része a Dél-Dunántúlon költ.

Fészekrakó természetvédelmi őr

A köztudatban az ártéri erdővel egybekötött faj azonban dombvidéken is előfordul, ahol talál fészkelésre alkalmas, zavartalan erdőket, és táplálkozó területnek megfelelő vizes gyepeket, sekély vízállásokat. A Dél-Zselic tavakkal, patakokkal, dombos, erdős területekkel, és a dombok közé ékelődő nedves gyepekkel tarkított mozaikos tája szintén megfelel számára. A faj természetvédelmi státusza, és érzékeny természete miatt természetvédelmi őr kollégáink nyomon kísérik az ismert fészkek történéseit, ellenőrzik a költéseket, egyeztetnek az erdőgazdálkodóval a fészkeket övező erdő zavartalanságának biztosításáról.

A 2010-es évek elején a Dél-Zselic egy eldugott részén újabb fekete gólya fészek került elő. Az első sikeres költést követő évben az akkori viharos téli időjárás miatt a fészek leesett a tartóágról. A szakmai „stáb” akkor úgy döntött, hogy egy akció keretében műfészekkel pótoljuk a leesett építményt. Nem volt egyszerű. A fészkes fa meredek oldalban állt, a fészket tartó oldalág magasan volt. Jó „mászó tehetséggel” megáldott kollégára, és koordinált munkamegosztásra volt szükség, hogy a műfészek elkészülhessen. Minden igyekezet ellenére is csak második nekifutásra sikerült olyan stabil alapot felhelyezni, ami alkalmas volt arra, hogy a műfészket megtartsa. Próbálkozásainkat hamar siker is követte, ami ugyan nem tartott sokáig. A műfészket még azon a tavaszon elfoglalta a gólyapár, de két egymást követő évben is sikertelen volt a költésük. Ezek után öt üres év következett, a gólyák máshol próbálkoztak, a műfészket nem használták, bár jelenlétükről a környékbeli megfigyelések azért tanúskodtak. Ám eljött a hatodik év is, ami meghozta a várva-várt sikert. A fekete gólyák ismét elfoglalták a műfészket, szépen megtatarozták, és három fiókát sikeresen fel is neveltek.

Szöveg és kép: Völgyi Sándor

Helyszín
Zselici Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.250731
Hosszúsági kör
17.743445
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben