Egyre értékesebb kincsünk: a víz

2023. január 13.

Az elmúlt években, különösen a mögöttünk álló esztendő tavaszi-nyári hónapjaiban emberemlékezet óta nem tapasztalt aszály sújtotta szinte az ország minden részét, így a dél-dunántúli területeket is. A Mecsekben korábban állandó vízfolyások, patakok száradtak ki, vagy bővizű források apadtak el. Évszázados kutakból tűnt el a víz, komoly kihívások elé állítva a természetet és embert egyaránt.

Vízesés

Azonban a múlt év őszi és téli időszakában kedvezően alakultak a hazai csapadék mennyiségek. December végére a sokéves átlagot megközelítették, helyenként azon is túltettek a mért adatok Igazgatóságunk működési területén.

A napokban lehullott, ismét jelentős mennyiségű csapadék már látványos változásokat hozott a korábbi időszak elkeserítő állapotaihoz képest. Visszatért az éltető víz a régóta kiszáradt, vagy alig csordogáló patakok medrébe és újra „működnek” a valaha elapadhatatlannak tűnő források. Amennyiben kitart és továbbra is kedvezően alakul a csapadékos időjárás, a kutakban is hamarosan megjelenhet a víz.

Szöveg és fotó: Kulcsár Péter