Szakmai elismerést kaptak a megújult Pintér-villa tervezői

2022. október 21.

A Dél-dunántúli Építész Kamara Elnöksége az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért 2019 óta minden évben odaítéli a Forbát Alfréd Építészeti Díjat. Az idei, október 19-én megtartott díjátadón elismerő oklevelet kapott Kokas Balázs és Kokas Ignác, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság „Pintér villájának" épületbővítési és környezetrendezési terveiért.

A megújult Pintér-villa

A hivatalos indoklás szerint ez a mestermunka a „kicsi" építészet szép példája. Olyan bővítés, mely mintha mindig is itt állt volna, ám olyan részletekkel, finom jelzésekkel, melyek az értő szem számára megmutatják a „kicsiség" értékeit, szépségeit. Környezetével együtt méltó módon nyitja meg, és vezeti fel a természet szépségeit bemutató arborétumot.

Az elismerésben részesült épületkonstrukciókról készült tablókat Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában kiállításon lehet megtekinteni október 29-ig.

A díj névadója, Forbát Alfréd, a huszadik századi európai építészet jeles alakja. Pécsett született 1897-ben. Budapesti, majd müncheni tanulmányok után 1920-tól a Bauhaus-alapító Walter Gropius irodájában kezdett dolgozni, majd önálló irodát nyitott Németországban. Jelentős külföldi városrendezési és épülettervezési munkák után 1933-ban visszatért Pécsre, ahol a modernizmus funkcionalista szemléletét honosította meg városi lakóházaival, beépítési terveivel. Származása miatt 1938-ban emigrálásra kényszerült. Svédországban várostervezőként az emberi együttélést jobban szolgáló építészeti környezet megteremtésén fáradozott, s lett a modern várostervezés nemzetközileg elismert szaktekintélye.

(Szöveg és kép: Komlós Attila)

Helyszín
Pintér-kert Arborétum
Cím
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Szélességi kör
46.088122
Hosszúsági kör
18.234462
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben