Március 10: Beporzók Napja - NYEREMÉNYJÁTÉK!

2021. március 10.

Magyarországon a beporzók hivatalos napja március 10-re esik. A nap alkalmából felhívjuk a figyelmet a virágok beporzásának fontosságára, valamint egy nyereményjátékban való részvételre invitáljuk Önöket!

Kacsafarkú szender

Magyarországon pár éve a beporzók hivatalos napja március 10-re esik. Ezen a napon azok az élőlények állnak a középpontban, „akik” a terményeink előállításában segítenek. Ezek a pinduri kis élőlények igen aprólékos munkát végeznek: virágport juttatnak az egyik virág porzójáról a másik virág bibéjére, ezzel elősegítve a megtermékenyülést és egy új növény „megszületését”. Nélkülük azok a növények, amelyek a rovarmegporzást választották a szaporodás elősegítéséhez, nem tudnának magot termelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyümölcsfáink (alma, körte, kajszi, őszibarack, cseresznye, meggy…) egy része a rovarok nélkül nem teremne gyümölcsöt, és nem lennének a balkonládáinkban és a virágoskertjeinkben csodás illatú, szemet gyönyörködtető virágok. 

 

Mely rovarok és rovarcsoportok segítenek nekünk ebben a munkában?

  • házi méh
  • vadméhek (pl. poszméh)
  • legyek és zengőlegyek
  • nappali lepkék (pl: nappali pávaszem és a kacsafarkú szender)

 

 

Háziméh, poszméh, nappali pávaszem


A nappali lepkék családjának különleges képviselője a kacsafarkú szender, amely 2021-ben az év rovara címet is elnyerte (nagy kép).


 
Hogyan segíthetünk a beporzóknak?

  • Beporzóbarát kert: ültessünk kertünkbe például mogyorót, galagonyát, szedret és borostyánt, amelyek kiváló táplálékforrásai a kis hasznos rovaroknak. Virágosertjeinkben adjunk helyet a hóvirágnak, a krókuszoknak, a pünkösdi rózsának, a kerti szarkalábnak és a levendulának is. 
  • Alakítsunk ki rovar-hoteleket: ezek az apró lyukakkal teli „építmények” kiváló fészkelőhelyet nyújtanak a vadméhek számára. Az ilyen hotel készülhet összekötözött nádszálakból, lyukas téglából, egyszerű fakéregből vagy például kilyuggatott farönkökből is. Fontos, hogy egyes vadméhek sárral zárják le fészkeiket, így a rovarhotel mellé biztosítsunk a kertünkben nedves talajt.

rovar-hotel

Szöveg: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó: Yves Bougardier (Wikipédia)
Illusztráció: Molnárné Lénárd Éva

 

 

A Beporzók Napjához kapcsolódóan egy nyereményjátékot hirdetünk meg!

Aki az alábbi kérdésekre helyes választ ad és megadja e-mail címét, azok közül egy személy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ajándékcsomagját nyerheti meg. A játék március 20-án éjfélig tart, eddig várjuk a tippeket, az eredményhirdetésre március 22-én, a Víz Világnapján kerül sor. A sorsolás véletlenszám-generátorral történik; a megadott adatokat kizárólag a sorsolás időpontjáig tároljuk, azt követően töröljük. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság adatvédelmi tájékoztatója ide kattintva érhető el.