Megújult a Dráva Kapu Bemutatóközpont Dráva kiállítása

2021. június 23.

Átadták a Barcs-Drávaszentesen található Dráva Kapu Bemutatóközpont megújult természetismereti kiállítását. A bruttó 3.655.489 forint értékű beruházás a „Bölcs vízgazdálkodás a Dráva mentén a folyami és ártéri élőhelyek megőrzése érdekében” című LIFE-projekt keretében valósult meg.

Tárlatvezetés a kiállításon

A Dráva Kapu Bemutatóközpont egyik fontos attrakciója a Dráva folyót és környezetének élővilágát átfogóan ismertető, 2008-ban megnyílt kiállítás. Az átadás óta eltelt több mint egy évtized alatt lezajlott technikai fejlődés és ezzel szoros összefüggésben a nagyközönség igényeinek megváltozása szükségessé tette a kiállítás felfrissítését, modernizálását. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezért pályázati forrás segítségével 2020-21 folyamán megújította a kiállítást.

Új, érintőképernyős eszközök mutatják be a térség legjellemzőbb kétéltű-, madár- és emlősfajait; az egyes fajok leírása és fényképe mellett azok hangjait is meg lehet hallgatni. A gyerekek interaktív érintőképernyős eszközök segítségével bővíthetik ismereteiket játékos formában, memóriajáték, képkirakó és állatnyom-felismerő segítségével. Új installációk segítik a Dráva mentén több helyen megtalálható rétek és mocsarak élővilágának megismerését.

Teljes megújuláson estek át a folyó környezetét bemutató élőhely-modellek, a folyóban élő halakat bemutató tablók, valamint a padlón elhelyezett légifotó alapú térkép. A kiállításon megtalálható állat-preparátumok közül 28 darab tisztítása és konzerválása történt meg, valamint 31 új preparátum került kihelyezésre.

Fotó: Dr. Rácz András államtitkár (Agrárminisztérium), Závoczky Szabolcs igazgató (DDNPI), Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Koós Csaba Tibor, Barcs polgármestere a megújult kiállításon tartott tárlatvezetésen

Helyszín
Dráva Kapu Bemutatóközpont
Cím
7570 Barcs-Drávaszentes, Fő u. 1.
Szélességi kör
45.993100
Hosszúsági kör
17.421900
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben