Újból várja a látogatókat a Nagyharsányi Szoborpark

2020. június 25.

Új, impozáns fogadóépületet, valamint panoráma sétányt adott át a Nagyharsányi Szoborparkban 2020. június 25-én Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Nagyharsányi Szoborparkban KEHOP pályázati támogatás segítségével új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi egyszerű pénztárhelyiséget, valamint a szoborparkot övező sziklafal peremén panoráma sétány létesült, mely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen. A beruházás költsége nettó 176.258.535 Ft volt, 100%-os támogatásintenzitás mellett.

Az új fogadóépületben kapott helyet a pénztár, a mellékhelyiségek, egy kiállító- és közösségi tér filmvetítési lehetőséggel, a NATURA2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tablókkal, kőzetbemutatóval, kiállítással. Az épület tetején kialakított teraszról megszemlélhető az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény.

A szikla peremén megépült Kikerics panoráma sétány a látogatók biztonságos mozgását teszi lehetővé, miközben megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak. A sétány elején, valamint a szoborpark fölé merészen kinyúló felső kilátópontnál információs tablók nyújtanak lényegre törő ismeretanyagot a látogatóknak magáról az építményről, valamint az itt élő magyar kikericsről.

A Szársomlyóra induló szakvezetéses túrák a korábbi években már megszokott rendben, szerdától vasárnapig, 10.00 órakor indulnak a fogadóépület mellől. A túrák résztvevői ingyenesen tekinthetik meg a Szoborparkot.

(Kép: Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár tartja beszédét, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)

 

 

Helyszín
Nagyharsányi Szoborpark
Cím
Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve
Szélességi kör
45.856244
Hosszúsági kör
18.430982
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben