Nagyharsányi Szoborpark

A koronavírus-járvány miatt A NAGYHARSÁNYI SZOBORPARK NEM LÁTOGATHATÓ. A szoborpark újbóli megnyitásáról a www.ddnp.hu honlapon, valamint közösségi oldalainkon adunk tájékoztatást.

A Nagyharsányi Szoborpark története 1967-ig nyúlik vissza. Ekkor tartották fiatal pécsi művészek kezdeményezésére a Szársomlyó egykori kőfejtőjében az első kőszobrász szimpoziont. A következő évben a művészek a közeli Gyimóthy-villában állandó jellegű, nyári alkotótelepet létesítettek. Az alapítólevélben foglaltak értelmében az alkotótelepen készült művekből minden művésznek egy-egy alkotást a szimpozion közgyűjteményének kell átadni. Ez jelentette a mai szabadtéri szoborpark alapját. A kezdeti években hazai pályakezdő művészeket hívtak meg, majd később külföldi szobrászok is bekapcsolódtak az alkotó munkába. Az alkotói műhely kitűnő helyszínévé vált a kortárs képzőművészek számára a kapcsolatépítésre, tudásuk fejlesztésére. A műtárgyegyüttes 2009-ben műemléki védettséget kapott.

Az alkotó művészek között olyan neves mestereket találunk, mint Bocz Gyula, Bencsik István, Kígyós Sándor, illetve Wladislaw Tumkiewicz (Lengyelország), Vittorio di Muzo (Olaszország), Pierre Székely (Franciaország/Magyarország).

A környékből származó kőből, a lehető legtágabb műteremben, a szabad ég alatt készült művek szinte életre kelnek a szoborparkban, a felhagyott kőbánya igazi otthonává vált a műalkotásoknak. A szobrok többsége nonfiguratív: magányos tömbök, csavart oszlopok, furcsa bálványok, óriások játékszereire emlékeztető kövek. Némelyik a látogatóktól kapott nevet, ilyen például a Villányi Vénusz, a Kolumbusz tojása, vagy az Emlék.

A szobrok hátterét észak és nyugat felől a felhagyott kőbánya felső jura kori mészkőrétegekből álló meredek fala adja, dél felől a végtelenbe nyúló Dráva-menti táj terül el.

A Nagyharsányi Szoborparkot 2012 tavasza óta a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működteti. Bejáratánál ekkor új információs tábla került kihelyezésre, amely a Szoborparkról, a Szársomlyó Természetvédelmi Területről és a látogatási lehetőségekről ad tájékoztatást.

 

FIGYELEM! A SZOBORPARK ZÁRVA TART!

A Kikerics panoráma sétány és a Szoborpark fogadóépület építési munkálatai miatt a Nagyharsányi Szoborpark 2020. március 31-ig zárva tart.

A belépés az építési területre, valamint a Szársomlyó fokozottan védett területére SZIGORÚAN TILOS!

A kivitelezési munkálatok miatt a Szársomlyóra induló szakvezetéses túráink 2020. március végéig nem indulnak!

Megértésüket köszönjük!

A beruházások „Az új Kikerics panoráma sétány létrehozása, és a Dél-Dunántúl Natura 2000 természetvédelmi bemutatási infrastruktúrájának bővítése, modernizálása” című KEHOP-pályázat támogatásával valósulnak meg. Információ a pályázatról ide kattintva érhetők el.
 
 

Az elnevezésről

A köztudatban a létesítmény többféle elnevezéssel rendelkezik: „Nagyharsányi Szoborpark”, „Villányi Szoborpark”, „Villányi Alkotótelep”, „Villányi Művésztelep”. Mivel a szoborpark Nagyharsány közigazgatási területén fekszik, a szimpozionok keretében végzett alkotó tevékenység itt zajlott, az elkészült műalkotások itt tekinthetők meg, továbbá a művészek lakóhelyeként szolgáló Gyimóthy-villa is Nagyharsány területén helyezkedik el, ezért esett a választás a „Nagyharsányi Szoborpark” elnevezésre.

 

Nyitvatartás

április 1 - szeptember 30.: naponta 9.00-19.00
október 1 - március 31.: naponta 10.00-16.00

Árak

- felnőtt: 800 Ft/fő
- 18 éves kor alatt: 500 Ft/fő

- NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak

Telefon
30/309-6855
Helyszín
Nagyharsányi Szoborpark
Cím
Nagyharsány és Villány között, a főútról északi irányban letérve
Szélességi kör
45.856244
Hosszúsági kör
18.430982
Facebook oldal
Facebook oldal
Térkép linkje
Térkép linkje

Térkép

Ajánlataink a közelben