Megkezdődött az őszi madárvonulás Gemencen

2019. szeptember 2.

A gemenci és környékbeli területeken fészkelő gázlómadarak augusztus elejére már elhagyják fészkeiket és kisebb-nagyobb csapatokba verődve különböző táplálkozó területeken felkészülnek a hosszú vándorútra. Augusztus második felére a távolabbról ide érkezőkkel megnövekszik a számuk, majd az egyre fogyó táplálék és a vonulási ösztön miatt elindulnak az afrikai telelőterületek felé.

Megkezdődött az őszi madárvonulás Gemencen

A gemenci táplálkozóterületek az idei kedvező tavaszi-nyári dunai vízjárás miatt terített asztalként szolgálnak a fekete gólyáknak, kis- és nagy kócsagoknak, valamint az egyéb gémféléknek. A különböző vizes élőhelyeken, tocsogókon ezek a madarak más-más stratégiával próbálnak táplálékot szerezni. Amíg a fekete gólyák és a kanalas gémek folyton mennek és halásznak a vízben, addig a kócsagok és szürke gémek meredten ácsorognak, és hirtelen mozdulattal megszigonyozzák az arra tévedt halat.
 
Ilyenkor ezek a táplálkozó területek az emberi jelenlétre és egyéb zavarásra is igen érzékenyek, éppen ezért a természetvédelmi őrszolgálat fokozott ellenőrzést végez, biztosítva ezzel a vonuló madarak nyugalmát.

Szöveg és fotó: Mórocz Attila