Jöhetnek a gólyák!

2024. március 12.

A fehér gólya kedvelt madarunk, mindenki ismeri, fészkét emberlakta településeken leggyakrabban villanyoszlopokra rakja. Előfordul, hogy közvetlenül az oszlopfejre építi, ami veszélyes, könnyen érheti a madarakat halálos áramütés. Ezt a problémát küszöböli ki a fészekmagasító, ami az oszlopra szerelve biztonságos távolságba emeli a fészket.

Régi gólyafészek, új fészekmagasító, a magasítón elhelyezett új fészekalap

A fészkek azonban az évek során – köszönhetően a madarak rendszeres tatarozási munkálatainak – hatalmas méreteket öltenek, súlyuk több száz kiló is lehet, és előfordulhat, hogy félrebillen vagy akár le is esik.

Ezért az ilyen fészkeket az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt-vel egy évek óta működő program keretén belül megigazítjuk, renováljuk, illetve ahol indokolt, ott új fészekalapot, esetleg új fészekmagasítót is helyezünk fel. Mindezen munkálatokat még a gólyák visszatérése előtt kell megtennünk, hogy a telelőhelyeikről visszaérkezve már egy biztonságos fészek fogadja őket. 
A drávai tájegységben idén Lábodon és Rinyaszentkirályon már felkerültek az új fészekalapok, Bakházán, Háromfán, Somogytarnócán és Barcson a napokban fognak megtörténni a javítási munkák.

A fotók sorrendben: a közvetlenül az oszlopfejre épített régi fészek, a felszerelt új fészekmagasító, a magasítón elhelyezett új fészekalap.

(Szöveg: Schulcz Andrea, fotó: Kozma-Bognár Tamás)