Szemelvények a természetvédelem történetéből

2024. február 28.

120 éve történt: a Bajorországból Magyarországra áttelepült vízimolnár, Kühnel Márton 1904-ben megalapította a Magyar Királyi Madártani Intézet felügyelete alatt álló, hazánk első, gépi erőre berendezkedett fészekodúgyárát.

Kühnel Márton korabeli hirdetése

Hermán Ottó és Csörgey Titusz útmutatásai alapján gyártott odúi és madáretetői hamarosan ismertté váltak, s az 1907. évi pécsi országos kiállításon a legmagasabb kitüntetést, a díszoklevelet nyerték el. Az 1908. évi eperjesi gyümölcs- és kertészeti kiállításon az odúk állami bronzérmet, madárkalácsai pedig elismerő oklevelet kaptak.

A néhány munkással dolgozó kicsiny üzem hamarosan széles piacra talált, sőt exportra is termelni kezdett. A madártani központ biztatására Kühnel Márton a milánói, majd a barcelonai világkiállításokon odúinak, etetőinek széles skáláját vonultatta fel, s a siker nem maradt el. Mindkét helyről aranyéremmel térhetett haza. A hazai természetfilmgyártás is felfigyelt Kühnel eredeti tevékenységére, s a Magyar Filmiroda Kárászon filmet forgatott a madarak életéről és védelméről. A filmiroda és Kühnel között azonban pénzügyi nézeteltérések támadtak, ugyanis a filmesek 5000 pengőt kértek a lelkes madárbaráttól, hogy a forgalmazást elindíthassák. Kühnel a kérést megtagadta, s a film egyik tekercsét régi sikereinek színterére, Olaszországba küldte. A bemutatást méltó közönség- és sajtóvisszhangok követték, de a hazai bemutatás körül mélységes csend honolt. Ekkor Kühnel az őt méltató olasz lapokból egy-egy példányt elküldött az akkori vallás- és közoktatási miniszternek. Alig telt el egy hét, s film már pergett Budapest, majd a vidék mozijaiban. A világégés éveiben az odúk nemigen találtak vevőkre. Csak 1947-ben indult meg ismét a gyártás, de a háború előttinél jóval kisebb tételben. A legnagyobb vásárló ekkor a Madártani Intézet lett, bár a pénzügyi források itt is igen szűkösek voltak. Az államosítás után a Kühnel-családot minden vagyonától megfosztották, s nyomorúságos körülmények között tengették életüket a faluban. Az új tulajdonos, az erdőgazdaság karászi erdészete még rövid ideig folytatta az etetők és odúk gyártását, de végül minden a feledésbe merült. Kühnel Márton 1961. március 23-án hunyt el csendben, falujában.

Forrás: Fazekas Imre: Kühnel Márton, AQUILA 1992. VOL.: 99 (205-207).
Illusztráció: Kühnel Márton korabeli hirdetése
Sorozatszerkesztő: Varga Zsolt, őrszolgálat vezető

 

Helyszín
Kárász
Cím
Kárász
Szélességi kör
46.265525
Hosszúsági kör
18.321414
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben