Zengő túra

Kellemesen fárasztó, sportos kikapcsolódást kínál a Kelet-Mecsek – egyben a Mecsek- hegység legmagasabb pontjának felkeresése. A mozgás öröme mellett egész évben új és érdekes információkat szerezhetünk a tájvédelmi körzet természeti és kultúrtörténeti értékeiről.

Tavasz a Zengőn

Túravezető kalauzolásával a hosszúhetényi „Hetény vezér” szobortól (régi kőfejtő) indulunk, eleinte a település dűlőutjain, szépen gondozott szőlők, gyümölcsösök között. A Csóka-kő (368m) lábánál érjük el a Zengőre vezető jelzett turista ösvényt. Korábbi legelőerdők termetes tanúfái mesélnek a környék állattartó hagyományairól, és a lépten-nyomon szemünk elé kerülő védett növényfajok sokasága hosszabb-rövidebb megállóra készteti az érdeklődő erdőjárót. Április végén az „ínyencek” a fokozottan védett bánáti bazsarózsa bíborszín virágaiban is gyönyörködhetnek. Utunkat hamisítatlan mecseki bükkösök impozáns méretű fái között folytatjuk. Koratavasszal medvehagyma szőnyeg borítja a szürke törzsű bükkösök alját. A látvány mellett, az illat is ámulatba ejtő, sőt, néhány levél a szendvicsbe is kerülhet. Jól is esik a frissítő, mielőtt nekivágunk a túra legnehezebb szakaszainak. Meredek kaptató, majd a Zengő gerincének lankáit követve kapaszkodunk fel a 682 méter magas csúcsra. A pihenés perceit a 13. századi vár maradványainak „felfedezése”, és mondák, mesék teszik színesebbé.

A program időtartama: 4-5 óra
A túra hossza: 6 km
Helyszín: Hosszúhetény, Hetény vezér szobor
Megközelítés: egyénileg, gépkocsival vagy Pécsről Hosszúhetényre közlekedő helyközi járatú autóbusszal

Hasznos: Fontos az időjárásnak megfelelő túraöltözék és bakancs megválasztása, valamint a szúnyogok és kullancsok elleni védelem!

Információ, jelentkezés:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Tel.: +36 (30) 405-4571
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
7625 Pécs, Tettye tér 9.
Tel.: +36 (72) 517-200
E-mail: szilvia.wodtke@ddnp.hu

 

Árak

A szakvezetések aktuális díjszabását hivatalos árlistánk tartalmazza, mely honlapunk láblécében érhető el.

Cím
Hosszúhetény
Helyszín
Hosszúhetény, Hetény vezér szobra
Szélességi kör
46.167050
Hosszúsági kör
18.350050
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben