Sikeres denevérodú telepítés a Lankóci-erdőben

2022. október 3.

2019-ben a Csurgó melletti Lankóci-erdőben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 51 denevérodút telepített a védett területen. A Lankóci erdőben a WWF Magyarország és a DDNPI együttműködésében, a WISEDRAVALIFE program keretében vízvisszatartó műtárgyak kerültek kiépítésre olyan árkokban, melyek korábban inkább a víz elvezetését szolgálták.

Denevérodú telepítés

A több éves utánkövetéssel és monitoringgal tervezett program keretében a denevérodúk telepítése a denevérek aktívabb, gyorsabb megtelepedését segíti elő olyan kőrises, égeres és tölgyes erdőállományokban, melyek koruk, állományszerkezetük, méretük okán kevés természetes odút kínálnak madárnak, denevérnek egyaránt.

Az eltelt három évben az évi rendszerességgel végzett ellenőrzések az odúk egyre nagyobb mértékű foglalását mutatják. Míg az első évben kettő, a második évben mintegy negyven, a 2022-es évben már 424 példány megtelepedését regisztrálták a nemzeti park igazgatóság munkatársai. A megfigyelt denevérek túlnyomó többsége szoprán törpedenevér (Pipistrellus pygmaeus), melynek 100 példányos szülőkolóniáit is megfigyelték a kutatók. Emellett előkerült a bajuszos denevér (Myotis mystacinus), a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus), valamint 2022-ben már a fokozottan védett nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus) 10 példányos kolóniája is. Ez utóbbi ritkasága, élőhelyi igényessége miatt nagyon nagy jelentőségű a drávai területen.

Nagy tanulsága a programnak, hogy még jó természetességi állapotú erdőkben is olyan nagy a harc az odúkért, hogy a denevér odúk jelentős hányadában cinkék költöttek, pedig azok belső kialakítása miatt szuboptimálisak számukra. Ezt felismerve az Igazgatóság mintegy 120 madárodút is telepített a denevérodúk közelébe, így biztosítva nagyobb esélyt a denevéreknek az erőszakosabb cinkékkel szemben. Reményeink szerint ennek hatására már 2023-ban tovább növekszik a denevérek létszáma a térségben, emellett pedig az odúlakó madarak állománya is erősödhet. Mindez nagy mértékben hozzájárul a természetes ökoszisztéma fennmaradásához a védett területen, de emellett a térségben élő emberek is profitálnak a rovarevő denevérek áldásos jelenlétéből, hiszen ez a 424 denevér mintegy 90 millió szúnyogot fogyaszt el évente.

Szöveg és kép: Dombi Imre - odú kihelyezés


Információk a WISEDRAVALIFE projektről ide kattintva érhetők el.

További képek Facebook posztunkban.