Kirepülés előtt a dunaföldvári gólyafiókák

2024. július 4.

Június elsején Dunaföldvár belterületén, a 6-os út mellett fészkelő gólyapár egyik tagját áramütés érte. A bejelentők kérték a fiókák kimentését, attól félve, hogy az egyedül maradt gólyaszülő nem lesz képes ellátni őket.

Gólyafiókák a fészekben

A Mezőfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói egy kosaras emelővel segítették felmérni a fészekben lévő fiókák állapotát. Az öt gólyafióka egészséges, a nevelési időszaknak megfelelő kondícióban volt. Ezután minden érdeklődőt tájékoztattunk, hogy a fiókák a fészekben maradnak, a szülőmadár egyedül is képes lesz ellátni őket, de a fiókák magas száma miatt folyamatosan figyeljük őket.

A természetvédelmi őrök munkáját napi szinten segítették a Dunaföldvári Mezőőrség mezőőrei, a Dunatúra Egyesület tagja, valamint helyi lakosok, akik rendszeresen beszámoltak a fiókák állapotáról. Július elejére a fiókák olyan nagyok lettek, hogy fészek már lassan kicsi nekik. Szemmel láthatóan mind az öten jól fejlettek, egészségesek, a fészek elhagyása előtt állnak. A gólyaszülő egyedül is tudta teljesíteni a feladatát, és mind az öt fiókát felnevelte.

Köszönjük a segítséget mindenkinek, akik Dunaföldváron folyamatosan figyelték a gólyákat, és tájékoztattak bennünket az állapotukról!

(Szöveg: Varga Zsolt, Kép: Vicsik Boglárka)