A tavasz hírnöke a törpe mandula virágzik a Mezőföldön

2021. április 16.

A törpe mandula (Prunella tenella) lösztalajú sztyepprétek, sztyepp cserjések, tatárjuharos lösztölgyesek alacsony növésű szegélycserjéje. Levelei hosszúkásak, lándzsásak. Április végén nyíló virágai a barackvirágra hasonlítanak, feltűnő sötétpiros, rózsaszín.

Törpe mandula és poszméh

Csonthéjas termése csaknem gömbölyű, 1-2 cm, csak nagyon keveset terem. A növény magról már nem könnyen szaporodik. A mag csírázásához a jégkorszakban még nálunk is tömegesen előforduló pusztai pocoknyúl közreműködése kellett. Az állat a termést elraktározta a fészkében, ahol nyálasra rágcsálta és a többi felhalmozott növényi táplálék közé dugta. A fészek elhagyása után a rothadásnak induló növényi részek által biztosított környezetben az ottfelejtett csonthéjas termésekből hajtott ki a törpemandula. Virágait a méhek és poszméhek porozzák. A kora tavasszal még virágszegény időszakban a földben áttelelt előbújó poszméh királynők egyik legfontosabb táplálékforrása.

Hazai élőhelyét, a valamikori sztyeppréteket mára szinte teljesen felszántották, állománya az Alföldön töredékére zsugorodott. Mai menedéke a tolnai Mezőföldön a meredekségük miatt felszántásra alkalmatlan lösz teraszok, melyek sokszor csak 10-20 m keskeny megmarad löszgyep sávok a végeláthatatlan szántóföldek között. A törpe mandula 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Vigyázzunk rá!

(Szöveg és fotó: Kováts László)

Helyszín
Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet
Szélességi kör
46.696898
Hosszúsági kör
18.728610
Térkép linkje
Térkép linkje
Útvonalterv
Útvonalterv

Térkép

Ajánlataink a közelben