A Magyar Nemzeti Parkok Hete programjai

2021. szeptember 13.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2021 programsorozat keretében szeptember 13-19. között változatos programok várják a természeti élmények iránt érdeklődőket országszerte. Az idén 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjairól az alábbiakban adunk összefoglalót.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság logója

Szeptember 14.: Kalandozások a Havi-hegyen
A Havi-hegy élővilágának ismert és kevésbé ismert tagjaival lehet találkozni a programon. Szó lesz a hegyek kialakulásának folyamatáról és a Havi-hegyet alkotó kőzetek tulajdonságairól. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges! Tel.: 70/374-0295. Helyszín, időpont: Pécs, Tettye tér buszmegálló, 10.00 óra. A program időtartama 60 perc, a részvételi díj: 500 Ft/fő.

Szeptember 15-19, naponta: A Szársomlyó meghódítása
A Villányi-hegység legmagasabbra emelkedő csúcsa a Szársomlyó. Erőteljes kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A hegyen 75 védett növényfaj él, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A fokozottan védett terület meglátogatására szakvezetővel nyílik lehetőség. Helyszín: Nagyharsányi Szoborpark, időpont 10.00 óra.
A program időtartama 3 óra, a részvételi díj felnőtteknek 1200 Ft/fő, 18 év alattiaknak és nyugdíjasoknak 800 Ft/fő.

Szeptember 18.: Kerékpárral és kenuval az őszi Bédán
Kirándulásunkat kerékpározással indítjuk, az őszi bédai erdőn keresztül tekerve jutunk el a kenuzás helyszínéig. Külső-Bédán evezőket ragadva, kenukkal fedezzük fel az őszi táj élővilágát. A program résztvevőinek létszáma korlátozott, ezért előzetes jelentkezés szükséges – info@fehergolyamuzeum.hu, tel.: 30/846-6020. A Fehér Gólya Múzeumban lehetőség van kerékpár kölcsönzésére. Helyszín, időpont: Kölked, Fehér Gólya Múzeum, 9.00 óra.
A program időtartama: 4 óra. A részvétel ingyenes.

Szeptember 18.: Zeneszó az arborétumban
A közel egy évszázaddal ezelőtt alapított Pintér-kert Arborétum Pécs kedvelt kirándulóhelye. Árnyat adó fái, különleges növényei a turisták mellett sok helyi lakost is vonzanak. Itt adnak minikoncerteket az idén 25 éves jubileumát ünneplő PTE Művészeti Kar hallgatói. A kamarakoncertek helyszíne a felső tó melletti színpad, valamint a kerti pavilon lesz. Helyszín: Pécs, Pintér-kert Arborétum, időpont 15.00. Esőnap: szeptember 19., 15.00. Az arborétumba a normál belépődíj érvényes (400 Ft/fő), a programon felár nélkül lehet részt venni.